Πίτσα με κολοκυθάκια και χωριάτικο λουκάνικο
Υλικά
Για τη ζύμη
Για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
-
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, τη μαγιά και λίγο αλάτι, ανακατεύω και κάνω μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνω εκεί το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύω τα υλικά με τα χέρια μου (ή με το εξάρτημα γάντζος» για ζύμες), μέχρι να ενωθούν σε ένα ζυμάρι.
-
Το ζυμώνω για 8 - 10 λεπτά με τα χέρια (ή για 5 - 6 λεπτά με το μίξερ), μέχρι να γίνει λείο και πολύ ελαστικό. Σκεπάζω το μπολ (ή τον κάδο) με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω σε ένα χλιαρό μέρος του σπιτιού για 1 - 1½ ώρα, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει.
-
Το ζυμώνω για λίγο για να ξεφουσκώσει ελαφρώς, το χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και τα αλευρώνω. Τα ανοίγω με τον πλάστη σε μια επίσης ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να φτιάξω δύο δίσκους ζύμης με διάμετρο περίπου 26 - 28 εκ.
-
Βάζω τους δίσκους ζύμης σε δύο ταψιά ίδιας διαμέτρου, ελαφρώς αλευρωμένα ή βάζω τις δύο ζύμες στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου, αλειμμένο και αυτό με λίγο λάδι. Αφήνω κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσω τα υλικά της επιφάνειας.
Για την επιφάνεια
-
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω τα κολοκυθάκια για 5 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν πολύ απαλά. Προσθέτω τη ρίγανη και λίγο αλάτι, ανακατεύω και σοτάρω για άλλο 1 λεπτό. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να κρυώσουν.
Για τις πίτσες
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Στρώνω τη σάλτσα ντομάτας επάνω στις δύο βάσεις ζύμης και από πάνω μοιράζω τα σοταρισμένα κολοκυθάκια και τις φέτες λουκάνικου. Σκορπίζω τα φύλλα δυόσμου και πασπαλίζω με την τριμμένη γραβιέρα.
Ψήνω τις πίτσες για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η ζύμη και τα κολοκυθάκια και να λιώσει το τυρί. Τις σερβίρω ζεστές.
Note
*ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Ζεσταίνω 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρω εκεί 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω 5 λιωμένες, ώριμες ντομάτες, 300 ml νερό, 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Ρίχνω 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη και τα ψιλοκομμένα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο μυρωδικό (δυόσμο, βασιλικό κ.ά.) και ανακατεύω.
User Reviews
Exceptional!