προορισμός…γεύση!

\n

\n \n
\n \n \n \n
\n

Ο κόκορας είναι πολύ τρυφερός και μπορείτε να το σερβίρετε σε γιορτινό τραπέζι. Σας προτείνω τις χειμωνιάτικες ρίζες που θα τον συνοδέψουν τέλεια.

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 30 λεπ Rest Time 1 λεπ Total Time 31 λεπτά. Servings: 6 Best Season: Χειμώνας

Περιγραφή

Ο κόκορας είναι πολύ τρυφερός και μπορείτε να το σερβίρετε σε γιορτινό τραπέζι. Σας προτείνω τις χειμωνιάτικες ρίζες που θα τον συνοδέψουν τέλεια.

Υλικά

Για τον κόκορα

Για τα λαχανικά

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Video
Ανενεργό Ενεργό

Για τα λαχανικά:

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Καθαρίζω και κόβω όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και τα απλώνω σε μια μεγάλη λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνω, ραντίζω με το ελαιόλαδο και το βούτυρο και πασπαλίζω με την πάπρικα. Ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.

    blank

Για τον κόκορα:

  1. Βάζω σε ένα μικρό μπολ το σαμιώτικο κρασί και τα μανιτάρια και τα αφήνω στην άκρη για 20 λεπτά.

    blank
  2. Πλένω καλά τον κόκορα, τον σκουπίζω πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνω μέσα κι έξω. Βάζω τα δάχτυλά μου κάτω από το δέρμα του κόκορα και με προσεκτικές κινήσεις ανασηκώσω όλο το δέρμα του κόκορα και το ξεκολλάω από τη σάρκα, πάντα με προσοχή για να μη σχιστεί.

    blank
  3. Ανακατεύω σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το βούτυρο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και με το μείγμα αλείφω όλο το κρέας του κόκορα. Στίβω τα μανιτάρια και τα «στρώνω» μαζί με τις φέτες πορτοκαλιού, μεταξύ δέρματος και ψαχνού. Αλείφω με όσο μείγμα έχει απομείνει εξωτερικά και εσωτερικά τον κόκορα, γεμίζω με τα μυρωδικά και τον τοποθετώ στη γάστρα. Σκορπίζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σύκα και τα δαμάσκηνα. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα υλικά του ψησίματος (χυμό πορτοκάλι, κρασί και ελαιόλαδο), ραντίζω τον κόκορα και κλείνω τη γάστρα. Ψήνω στο φούρνο για 2-2½ ώρες.

    blank
  4. Βγάζω τον κόκορα από την γάστρα και όσα υγρά υπάρχουν μαζί με τα σύκα και τα δαμάσκηνα τα ρίχνω στο μπλέντερ. Τα πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα.

    blank
  5. Σερβίρω τον κόκορα με τα ψητά λαχανικά και ραντίζω με τη σάλτσα.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 6


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: κόκορας γιορτινός χειμερινές ρίζες

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

Απάντηση