προορισμός…γεύση!

Στη Ξάνθη είδα να φτιάχνουν τις καριόκες με μια ιδιαίτερα πυκνή, συμπαγή και νόστιμη ψίχα. Το μυστικό τους είναι η βανίλια «υποβρύχιο» και μου το αποκάλυψε μια καλή μου Ξανθιώτισσα…

pinit
0 Add to Favorites
4 από 1 αξιολόγηση

καριοκες

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 1 ώρα Cook Time 1 λεπ Rest Time 1 λεπ Total Time 1 ώρα 2 λεπτά. Servings: 20 Best Season: Για όλες τις εποχές

Περιγραφή

Στη Ξάνθη είδα να φτιάχνουν τις καριόκες με μια ιδιαίτερα πυκνή, συμπαγή και νόστιμη ψίχα. Το μυστικό τους είναι η βανίλια «υποβρύχιο» και μου το αποκάλυψε μια καλή μου Ξανθιώτισσα φίλη που μού έδωσε και της συνταγή.

Υλικά

Για τις καριόκες

Για το σιρόπι

Για την επικάλυψη

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Video
Ανενεργό Ενεργό

Σιρόπι:

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζω για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση. Αποσύρω το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνω να κρυώσει, προσθέτω το ποτό και ανακατεύω.

    blank

Καριόκες:

  1. Λιώνω την κουβερτούρα και το «υποβρύχιο» σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, ενώ φροντίζω ο πυθμένας του μπολ να μην έρχεται σε επαφή με το νερό). Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω καλά για να λιώσει και αφήνω το μείγμα να κρυώσει αρκετά.

    blank
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά την τριμμένη φρυγανιά, την καρυδόψιχα, το κακάο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτω το κρύο σιρόπι και το μείγμα κουβερτούρας και ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνω για 20 λεπτά για να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς και το χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.

    blank
  3. Κόβω δύο μεγάλα κομμάτια διάφανης μεμβράνης και μοιράζω το μείγμα σε κάθε κομμάτι. Τυλίγω κάθε μείγμα με τη μεμβράνη του και με τις παλάμες μου πλάθω το καθένα σε ρολό με διάμετρο περίπου 4 εκ. Βάζω τα τυλιγμένα ρολά στο ψυγείο για όλο το βράδυ, μέχρι να σφίξουν καλά.

    blank
  4. Την επόμενη ημέρα βγάζω τα ρολά από το ψυγείο, τα ξετυλίγω από τη μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τα ρολά σε χονδρές φέτες-καριόκες, πάχους 1½ εκ.

    blank

Επικάλυψη:

  1. Λιώνω τα 600 γρ. κουβερτούρας σε μπεν μαρί (ακολουθώ την ίδια διαδικασία με το λιώσιμο της κουβερτούρας της συνταγής). Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα ταψιά (ή λαμαρίνες φούρνου). Παίρνω ένα καλαμάκι για σουβλάκι (ξύλινο ή μεταλλικό) και το περνάω προσεκτικά κατά μήκος μιας καριόκας. Κρατώντας με το χέρι το καλαμάκι βυθίζω την καριόκα στη λιωμένη κουβερτούρα, αφήνω να στάξει η περιττή ποσότητα και ξαπλώνω την καριόκα στη λαδόκολλα του ταψιού. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι καριόκες και τις αφήνω να κρυώσουν καλά για 5 – 6 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά η επικάλυψη σοκολάτας. Τις διατηρώ στο ψυγείο, σε κλειστό δοχείο.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 20


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: καριοκες

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign
File under

Δείτε επίσης...

1 Comment

Απάντηση