προορισμός…γεύση!

Prep Time 30 λεπ Cook Time 45 λεπ Total Time 1 ώρα 15 λεπτά. Servings: 6

Υλικά

Σάλτσα καραμέλας

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Αλείφω με λίγο από το βούτυρο μια φόρμα ή ταψάκι 20-22 εκ. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  2. Απλώνω ένα φύλλο Βηρυτού στον πάγκο της κουζίνας. Με ένα πινέλο αλείφω με βούτυρο και σκεπάζω με ένα δεύτερο φύλλο το οποίο αλείφω με βούτυρο και αυτό. Πιάνω τα φύλλα μαζί, από την μακριά τους πλευρά και τα τσαλακώνω απαλά με τα χέρια μου, κάνοντας πιέτες.

  3. Μεταφέρω τα τσαλακωμένα φύλλα στη φόρμα και τα τυλίγω σαν σαλίγκαρο στο κέντρο. Επαναλαμβάνω την διαδικασία με δύο ακόμα φύλλα και τα τυλίγω γύρω από το τέλος του στριφταριού. Συνεχίζω και με το τρίτο τσαλακωμένο φύλλο από εκεί που σταματάει το δεύτερο φύλλο. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία μέχρι να φτιάξω ένα είδος στρογγυλής πίτας από τσαλακωμένα φύλλα.

  4. Bάζω τη φόρμα στο φούρνο και ψήνω για 15 λεπτά μέχρι να μισοροδίσουν οι άκρες των φύλλων.
    Όσο ψήνετε το φύλλο ετοιμάζω την κρέμα.

  5. Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα μαζί με την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και το ζεσταίνω για 5 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρω από τη φωτιά, πετάω την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.

  6. Βάζω τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε ένα μπολ και τα χτυπάω με το μίξερ χειρός για 2 λεπτά. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και αρχίζω να ρίχνω το ζεστό γάλα, αργά αργά μέχρι να ενωθεί με το μείγμα των αυγών.

  7. Βγάζω από το φούρνο τα μισοψημένα φύλλα και ρίχνω το μείγμα των αυγών. Ξαναβάζω στο φούρνο την γαλατόπιτα και συνεχίζω το ψήσιμο για 25-30 λεπτά ακόμα μέχρι να πήξει η κρέμα.

  8. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω τη γαλατόπιτα να κρυώσει. Ξεφορμάρω, πασπαλίζω με λίγη άχνη και ραντίζω με τη σάλτσα καραμέλας.
    Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Σάλτσα καραμέλας

  1. Βάζω σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη με μια κουταλιά νερό και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει. Προσθέτω το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύω καλά με μαρίζ σιλικόνης. Μόλις αλλάξει χρώμα το γάλα και πάρει αυτό της καραμέλας τότε αποσύρω από τη φωτιά.

  2. Ξεφορμάρω το γλυκό από τη φόρμα, το μεταφέρω σε μεγάλη πιατέλα και το περιχύνω με τη σος καραμέλας. Σερβίρω αμέσως.

Keywords: γαλατόπιτα με σάλτσα καραμέλας

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Yummy

Απάντηση