προορισμός…γεύση!

Μικρό, ντελικάτο, με λεπτό άρωμα και τέλεια γεύση, το αχλάδι είναι ένα «δώρο των θεών», όπως το αποκάλεσε ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Στην Κίνα, το αχλάδι ήταν ένα διαδεδομένο φρούτο ήδη από το 2.500 π.Χ. Το αχλάδι δεν ήταν μόνο ένα φρούτο που είχε εκτιμηθεί για τη γεύση του, αλλά αποτελούσε και ένα σύμβολο.  Για τους αρχαίους Αιγύπτιους, το αχλάδι ήταν ιερό φρούτο και μάλιστα συνδεόταν με τη λατρεία της θεάς Ίσιδας.  Στην Κίνα, ακόμα και σήμερα, το αχλάδι είναι σύμβολο μακροζωίας, αγνότητας, σοφίας και δικαιοσύνης. Στον Χριστιανισμό, το αχλάδι θεωρείται ιερό φρούτο που συμβολίζει την αγάπη του Χριστού για την ανθρωπότητα.

Η άγρια αχλαδιά, ξεκίνησε από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και εξελίχθηκε σε χιλιάδες ποικιλίες. Έγιναν τόσο γρήγορα δημοφιλή ώστε στη μεσαιωνική Ιταλία καλλιεργούσαν πάνω από 200 ποικιλίες. Μέχρι το 17ο αιώνα οι Γάλλοι είχαν αναπτύξει 300 διαφορετικές ποικιλίες, εμπνευσμένοι από το πάθος του Λουδοβίκου XIV για το συγκεκριμένο φρούτο και γενικότερα καθιερώθηκε ως φρούτο της αριστοκρατίας, σύμβολο αφθονίας και ευμάρειας. Ο Λουδοβίκος XIV μάλιστα καθιέρωσε τα αχλάδια μέσα σε γλυκό κρασί, σαν επιδόρπιο των συμποσίων του.

Ποιες ποικιλίες να αναζητήσετε:

Κρυστάλλια: Ο καρπός της ποικιλίας Κρυστάλλι είναι μέσου μεγέθους και λαμπερού πράσινου χρώματος εξωτερικά με κόκκινο επίχρισμα σε σημεία που το βλέπει ήλιος. Η γεύση του θεωρείται εξαιρετική ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά και πολύ αρωματική.

Κοντούλες: Η κοντούλα είναι εξαιρετική ελληνική ποικιλία αχλαδιάς με καρπό γκριζοπράσινου-κοκκινωπού χρώματος, μέτριου μεγέθους με κοντό κοτσάνι και λευκή σάρκα. Ο καρπός της κοντούλας είναι πολύ νόστιμος με υπέροχο άρωμα.

Αμπάτε Φέτελ: Η αμπάτε φέτελ (Abate Fetel) είναι μία γαλλική ποικιλία αχλαδιάς με καρπό μεγάλου μεγέθους, λεπτόφλουδο, πρασινοκίτρινου χρώματος. Είναι πολύ νόστιμη ποικιλία με αρωματική, κάπως συνεκτική σάρκα και σχετικά υπόξινη γεύση.

Γουίλιαμς: Η Williams είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία αχλαδιάς στον κόσμο, καθώς έχει πολύ καλή συντήρηση. Οι καρποί της είναι λεπτόφλουδοι, μεσαίου μεγέθους και έχουν χρώμα πράσινο που γίνεται κίτρινο όταν ωριμάζουν. Ξεχωρίζει για τη λευκή χυμώδη βουτυρώδη σάρκα και γλυκιά γεύση.

Βουτυράτα: Τα βουτυράτα, με χρώμα κιτρινωπό εξωτερικά, αρκετά μεγάλα αχλάδια 120-160 γραμμάρια βάρος. Η σάρκα τους είναι μαλακή και η γεύση τους γλυκιά ελαφρώς βουτυράτη.

Αυτή την εποχή, θα βρείτε τα αχλάδια στη λαϊκή και στα μανάβικα σε πολλές ποικιλίες. Μπορείτε να τα απολαύσετε ωμά, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και μερικές συνταγές που θα λατρέψετε. Δείτε εδώ τις 10 πιο αγαπημένες μου!

.

Κέικ γεμιστό με αχλάδια και γλάσο σοκολάτας

Υπέρ-αρωματικό κέικ με ζουμερά αχλάδια που έχουμε ποσάρει σε μηλίτη. Χρειάζεται λίγη προσοχή για να μην μαλακώσουν εντελώς αλλά να κρατάνε λίγο, έτσι ώστε να μείνουν ολόκληρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Κέικ γεμιστό με αχλάδια και γλάσο σοκολάτας

.

Αχλάδια σε Μαυροδάφνη με μπαχαρικά

Αυτά τα μελωμένα αχλάδια που βράζουν σε Μαυροδάφνη σερβίρονται θαυμάσια σαν επιδόρπιο, σκέτα ή με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια. Σε κάθε περίπτωση τα περιχύνουμε με άφθονο από το αρωματικό σιρόπι τους.

Γλύκισμα με αχλάδια, σοκολάτα και τραγανή επικάλυψη

Πανεύκολο και λαχταριστό γλυκάκι που τα παιδιά θα λατρέψουν να ετοιμάσουν με τα χεράκια τους. Αντί για αχλάδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μήλα ή μπανάνες, ενώ το καλοκαίρι θα βάλετε ροδάκινα ή βερίκοκα ή νεκταρίνια.

.

Τούρτα με καραμελωμένα αχλάδια και παντεσπάνι φουντουκιού

Μια φανταστική τούρτα με καραμελωμένα αχλάδια. Αυτό που θα λατρέψετε είναι το παντεσπάνι φουντουκιού. Μπορείτε να το φτιάξετε και για άλλες τούρτες ή πάστες αντικαθιστώντας τα φρούτα ανάλογα με τα γούστα σας. Προτιμήστε φρούτα που δεν έχουν πολύ υγρασία όπως τα μήλα, τις σκληρές μπανάνες, τα ξινόμηλα που αντέχουν στο καραμέλωμα.

Τούρτα με καραμελωμένα αχλάδια και παντεσπάνι φουντουκιού

.

.

Τάρτα με αχλάδια και κρέμα αμυγδάλου

Μια τάρτα με αχλάδια και αφράτη κρέμα αμυγδάλου που γίνεται πολύ γρήγορα με υλικά που έχετε στο σπίτι. Αν δεν έχετε πούδρα αμυγδάλου, μπορείτε να τρίψετε λίγα αμύγδαλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.

Τάρτα με αχλάδια και κρέμα αμυγδάλου

.

Αχλάδια σε σάλτσα καραμέλας

Η σάλτσα καραμέλας της συνταγής είναι μια εξαιρετική σπιτική λιχουδιά, πανεύκολη στην παρασκευή της. Μπορούμε να τη σερβίρουμε με κέικ (βανίλιας ή σοκολάτας), με μια τάρτα φρούτων, με απλό τσιζκέικ, με ξερά φρούτα κ.ά.

Αχλάδια με μους μασκαρπόνε και λιωμένη σοκολάτα

Το επιδόρπιο αυτό ετοιμάζεται με διάφορα είδη αχλαδιού, κυρίως με τα μεγάλα κίτρινα και γλυκά αχλάδια. Ωστόσο ιδιαίτερα νόστιμα είναι και τα βουτυράτα και οι κοντούλες…

.

Μαρμελάδα αχλάδι χωρίς ζάχαρη

Απίστευτα αρωματική και γευστική μαρμελάδα αχλάδι. Αναζητήστε βιολογικά αχλάδια που δεν έχουν ραντιστεί για να έχετε ένα ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα.

Μαρμελάδα αχλάδι χωρίς ζάχαρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *