προορισμός…γεύση!

Νομίζω ότι με ξέρετε πια… Λατρεύω να αναζητώ νέα υλικά, καινούρια πράγματα αλλά και νέες τάσεις που συναντώ στα ταξίδια μου και τις εξερευνήσεις μου.
Για όλες εσάς που αγαπάτε τις νέες γαστρονομικές τάσεις, σας έχω κάτι καινούριο. Το φαινόμενο Batch Cooking
Μπορώ να πω πως είναι ένας νέος τρόπος οργάνωσης στην κουζίνα και είναι πραγματικά πολύ πρακτικό και πολύ εύκολο να το κάνουμε. Με λίγα λόγια, το Batch Cooking είναι ένας νέος τρόπος για να μαγειρεύουμε το μενού για όλη την εβδομάδα, μόνο σε μια μέρα. Ξέρω πως θα εξυπηρετήσει πολύ τις εργαζόμενες γυναίκες αλλά και τις μαμάδες που είναι στο σπίτι με τα παιδιά, αν ξέρουν πως το φαγητό θα είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται να «ψάχνονται» καθημερινά.
Ευκαιρία λοιπόν, να σας δώσω πιο πολλές πληροφορίες και να ανακαλύψετε λεπτομερώς και εσείς αυτό το νέο τρόπο μαγειρέματος. Ιδέες για το μενού, συμβουλές για τη διατήρηση των τροφίμων… σας τα λέω όλα!

Τι είναι το batch cooking;
Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά , το μόνο που θέλουμε είναι να ξεκουραστούμε και όχι να μαγειρεύουμε και να περνάμε ατελείωτες ώρες στην κουζίνα. Η ιδέα είναι να ετοιμάζουμε φαγητό σε μεγάλες ποσότητες, εκ των προτέρων, για να εξοικονομούμε χρόνο, αλλά κυρίως για να τρώτε υγιεινά. Ξεχάστε λοιπόν για λίγο τις πίτσες και τα σουβλάκια ως την ύστατη λύση! Η αλήθεια είναι πως η μέθοδος του batch cooking, υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες. Ήδη οι γιαγιάδες μας φτιάχνανε διάφορα βάζα με φαγητά που τα διατηρούσαν για όλη τη χρονιά.

Πρακτικές συμβουλές για το batch cooking
Tο Batch Cooking, το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει «μαζική μαγειρική», χρειάζεται μια εξαιρετική οργάνωση.Θα χρειαστεί να υπολογίσουμε τον αριθμό των γευμάτων της εβδομάδας, να μαγειρέψουμε αρκετές ποσότητες, να επιλέξουμε καλά τις συνταγές μας ώστε τα μενού να μην επαναλαμβάνονται. Άρα χρειαζόμαστε με καλή και λεπτομερή λίστα για τα ψώνια αλλά και σκεύη τα οποία θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο.
Το να μαγειρεύουμε σε μια ημέρα, τα μενού όλης της εβδομάδας είναι κουραστικό. Γι’ αυτό, αποφύγετε τα περίπλοκα φαγητά. Προτιμήστε εποχικά φρούτα και λαχανικά και φυσικά ζυμαρικά, ρύζι, κινόα που μπορούν να διατηρηθούν άψογα αν δεν τα ανακατέψετε με σάλτσες.

Ένα τυπικό μενού
Σας έχω επιλέξει κάποιες συνταγές που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην αρχή, μέχρι να βρείτε τα δικά σας «πατήματα» και να προσθέτετε διαφορετικές συνταγές.

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ


ΤΕΤΑΡΤΗ


ΠΕΜΠΤΗ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πώς να συντηρήσετε τα φαγητά;
Χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες αν θέλουμε να αποφύγουμε τυχόν «ανακατωσούρες» στο στομάχι.
• Τα φαγητά μπορούμε να διατηρήσουμε μέχρι 4 ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου. Αν θέλουμε για περισσότερο χρονικό διάστημα τα βάζουμε στην κατάψυξη.
• Ότι μαγειρεύουμε το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το περάσουμε στο ψυγείο.
• Το ιδανικό είναι, να προμηθευτείτε μια σειρά πρακτικών, γυάλινων ή πλαστικών μπολ με καπάκι που μπορούν να μπουν και στο ψυγείο αλλά και στα μικροκύματα.
• Μια ακόμα πρακτική λύση είναι τα αλουμινένια σκεύη που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και μπορείτε να τα βάλετε κατευθείαν στο φούρνο, αλλά… όχι στον φούρνο μικροκυμάτων.
• Σας συμβουλεύω να βάζετε τα φαγητά στο κεντρικό ή το κάτω μέρος του ψυγείου, το οποίο διατηρεί μια θερμοκρασία 4-5°C και είναι ιδανική για τη συντήρησή τους.
Τι λέτε; Θα το δοκιμάσετε; Tο Batch Cooking, εξοικονομεί χρόνο, χρήματα και πάνω απ’ όλα τρώμε υγιεινά. Έτσι, μην χάνετε άλλο χρόνο, σκεφτείτε μενού , πάρτε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας… και «βουρ» για την κουζίνα!!!

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Wow, this amazing!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *