destination taste!

ΣΠΑΓΓΕΤΙ «ΣΙΣΙΛΙΑΝΑ» ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

ΣΠΑΓΓΕΤΙ «ΣΙΣΙΛΙΑΝΑ» ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

ΣΠΑΓΓΕΤΙ «ΣΙΣΙΛΙΑΝΑ» ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

: 4
: 40 min
: 45 min

Όταν οι μελιτζάνες είναι στα καλύτερά τους, φτιάχνουμε ένα εντυπωσιακό στην όψη αλλά απλό στην εκτέλεση πιάτο. Απαιτείται λίγη προσοχή στο φορμάρισμα και ξεφορμάρισμα αλλά αξίζει την προσπάθεια.

Υλικά
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1/2 εκ.
  • 1 πακέτο σπαγγέτι (500 γρ.)
  • 3 φλιτζ. τσαγιού κιμάς μοσχαρίσιος, από λάπα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 500 γρ. φρέσκες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη ή ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη (ή μαντζουράνα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες, χωρίς κουκούτσια
  • 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. παρμεζάνα ή παλαιωμένη γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Λαδώνω ελαφρώς ένα μέτριο, στρογγυλό ταψάκι, το ντύνω εσωτερικά με λαδόκολλα και την αλείφω και αυτή με ελαιόλαδο.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το γκριλ στους 180°C. Αραδιάζω τις φέτες μελιτζάνας σε ένα μεγάλο ταψί (ή σε μια λαμαρίνα φούρνου), τις αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις ψήνω για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν. Στη διάρκεια του ψησίματος, τις γυρίζω μία φορά. Τις αφήνω να κρυώσουν.
  • Βήμα 3 Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζω και τα διατηρώ κατά μέρος, ζεστά.
  • Βήμα 4 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνω τον κιμά και τον σοτάρω για 5 – 6 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξει όλος χρώμα και να σκουρύνει. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  • Βήμα 5 Ρίχνω τον πελτέ ντομάτας, τις τριμμένες ντομάτες, τη ρίγανη (ή τη μαντζουράνα), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Όταν ο κιμάς πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 10 – 15 λεπτά. Προσθέτω τις ελιές και τις πιπεριές, ανακατεύω και μαγειρεύω για άλλα 10 – 15 λεπτά.
  • Βήμα 6 Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τα στραγγισμένα ζυμαρικά και το τριμμένο τυρί και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 7 Τοποθετώ τις περισσότερες ψημένες φέτες μελιτζάνας στο ταψάκι, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Με αυτό τον τρόπο δηλαδή «ντύνουμε» το ταψάκι με τις φέτες μελιτζάνας. Αδειάζω εκεί το μείγμα ζυμαρικών-κιμά, ισιώνω την επιφάνεια και τη σκεπάζω με τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας, τις οποίες επίσης λαδώνω ελαφρώς.
  • Βήμα 8 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Βάζω το ταψάκι στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω για 40 – 45 λεπτά, μέχρι το φαγητό να ροδίσει. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
  • Βήμα 9 Σκεπάζω το ταψί με μια πιατέλα και αναποδογυρίζω προσεκτικά ώστε το φαγητό να ξεφορμαριστεί στην πιατέλα. Αφαιρώ με προσοχή τη λαδόκολλα -οι μελιτζάνες καλύπτουν με ωραίο τρόπο το εσωτερικό μείγμα ζυμαρικών και κιμά- και σερβίρω αμέσως, κόβοντας με προσοχή το φαγητό σε κομμάτια-μερίδες.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια