Πικάντικος γύρος μανιταριών με μελιτζανοσαλάτα
Υλικά
Για τον γύρο μανιταριών
Για την μελιτζανοσαλάτα
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τον γύρο μανιταριών
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Σκουπίζω τα μανιτάρια με νωπό πανί και αφαιρώ τους μίσχους τους. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και όλα τα μπαχαρικά και αποξηραμένα μυρωδικά.
-
Ρίχνω τα μανιτάρια σε δόσεις και τα γυρίζω με τα χέρια μου για να αλειφθούν από το μείγμα. Καρφώνω τα μανιτάρια ανά 5 σε δύο μεγάλα σουβλιά και τα τοποθετώ σε ένα ταψάκι (φροντίζω να στέκονται τα σουβλιά στις άκρες του ταψιού). Αλείφω με όσο από το μείγμα έχει απομείνει και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά γυρίζοντάς τα 1-2 φορές.
Για την μελιτζανοσαλάτα
-
Πλένω καλά τις μελιτζάνες, τις σκουπίζω και τις βάζω απευθείας επάνω στη φωτιά. Ιδανικά τις ψήνω επάνω σε σχάρα κάρβουνου ή σε εστίες γκαζιού. Εναλλακτικά τις ψήνω στο γκριλ του φούρνου. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 40 λεπτά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος τις γυρίζω τακτικά μέχρι να μαυρίσει εξωτερικά η φλούδα τους και να μαλακώσει η σάρκα τους.
-
Βάζω το μπλέντερ το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, την κρέμα σκόρδου, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το πετιμέζι, τον μαϊντανό, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα.
-
Μεταφέρω τις ψημένες μελιτζάνες σε ένα ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι τις κόβω κάθετα στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρώ την μαλακή σάρκα, πετάω τις εξωτερικές φλούδες και ψιλοκόβω με ένα μαχαίρι (δεν τις λιώνω εντελώς). Προσθέτω το πολτοποιημένο μείγμα και ανακατεύω καλά.