destination taste!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ

: 6-8
: 30 min
: 1 hr

Για να ξαλμυρίσουμε φιλέτα μπακαλιάρου τα βάζουμε σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό, με το δέρμα προς τα κάτω και τα αφήνουμε για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό περίπου κάθε 4 – 6 ώρες ή όσο συχνά μάς είναι εύκολο. Προγραμματίζουμε επομένως έγκαιρα το ξαλμύρισμα μία ημέρα πριν την ετοιμασία της συνταγής.

Υλικά
  • Για την πίτα
  • 1 πακέτο έτοιμη ζύμη σφολιάτα (κάθε πακέτο περιέχει 2 φύλλα)
  • λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, για το άλειμμα της πίτας
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ μέχρι να ροδίσει απαλά, για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένου, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες, βρασμένες για 30 – 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ώριμες ντομάτες, με τους χυμούς τους, ψιλοκομμένες
  • 200 ml γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γέμιση: Βάζω να βράσει μπόλικο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα μαγειρεύω για 2 – 3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό, τον στραγγίζω καλά και τον κομματιάζω με τα χέρια, αφαιρώντας τυχόν κοκαλάκια.
  • Βήμα 2 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αδειάζω το κρεμμύδι με το λαδάκι του σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τον κομματιασμένο μπακαλιάρο, τις πατάτες, τις ντομάτες, το γάλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι (αλάτι δεν θα χρειαστεί γιατί ο μπακαλιάρος είναι αρκετά αλμυρός). Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι.
  • Βήμα 3 Πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο περίπου 28 εκ. και στρώνω προσεκτικά το ένα φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα και τραβώντας το προσεκτικά ώστε να εξέχει λιγάκι από τα χείλη του ταψιού.
  • Βήμα 4 Αδειάζω τη γέμιση στο ταψί, ισιώνω όσο γίνεται την επιφάνεια και σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζω τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα, τις βρέχω ελαφρά και τις ενώνω με το επάνω φύλλο για να κολλήσουν μεταξύ τους. Τρυπάω την επιφάνεια της πίτας με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να διαφεύγουν οι υδρατμοί κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να μην σκιστεί το φύλλο.
  • Βήμα 5 Σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο αυγού με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφω την πίτα για να γυαλίσει και να ροδίσει όμορφα. Την πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για 1 ώρα. Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι