destination taste!

ΑΡΝΑΚΙ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

ΑΡΝΑΚΙ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

ΑΡΝΑΚΙ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

: 6
: 30 min
: 1 hr 30 min

Μην ξεχάσετε ποτέ: αν δεν σερβίρετε ένα φαγητό με αυγολέμονο αμέσως, μην σκεπάσετε την κατσαρόλα γιατί το αυγολέμονο θα κόψει και θα πάει ο κόπος σας χαμένος!

Υλικά
  • 1½ - 2 κιλά αρνίσιο μπούτι (ή αρνίσια σπάλα), με το κόκαλο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια-μερίδες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 - 3 μπαχάρια
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
  • 1 σελινόριζα μεγάλη, κατά προτίμηση βιολογική, καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλο ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια του αρνιού, τα δαφνόφυλλα, το καρότο, τα μπαχάρια και νερό τόσο ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Ζεσταίνω μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω τα υλικά για 30 λεπτά.
  • Βήμα 2 Βγάζω το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνω να στραγγίξει καλά. Σουρώνω το ζωμό και τον βάζω σε ένα μπολ (πρέπει να είναι ½ λίτρο. Αν δεν φτάνει, συμπληρώνω με λίγο καυτό νερό).
  • Βήμα 3 Πλένω και σκουπίζω καλά την κατσαρόλα. Ρίχνω εκεί το ελαιόλαδο και το ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά. Προσθέτω τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρω για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Προσθέτω τα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρω για 2 – 3 λεπτά. Πασπαλίζω με το αλεύρι, ανακατεύω καλά για να απλωθεί παντού και σβήνω με το κρασί. Το βράζω για 2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το ζωμό που έχω αφήσει κατά μέρος.
  • Βήμα 4 Τον αφήνω να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σκεπάζω την κατσαρόλα. Μαγειρεύω το φαγητό για 30 λεπτά και προσθέτω τη σελινόριζα, τα πράσα, το σέλινο και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνω και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
  • Βήμα 5 Για το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάω καλά το ασπράδι με το μίξερ χειρός ή το σύρμα, μέχρι να γίνει μαρέγκα, προσθέτω τον κρόκο, χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθεί καλά με τη μαρέγκα και σταδιακά ρίχνω το χυμό λεμονιού σε αργή ροή, χτυπώντας καλά. Παίρνω λίγο-λίγο αρκετό από το ζουμί του φαγητού και τον ρίχνω σε αργή ροή στο αυγολέμονο, χτυπώντας διαρκώς, μέχρι να ζεσταθεί.
  • Βήμα 6 Τραβάω από τη φωτιά την κατσαρόλα με το κρέας και προσθέτω το αυγολέμονο. Ανακινώ καλά την κατσαρόλα για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια