destination taste!

ΦΙΡΙΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΦΙΡΙΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΦΙΡΙΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

: 15 min
: 45 min

Επιλέξτε τα πεντανόστιμα και σαρκώδη φιρίκια Πηλίου για τη συνταγή αυτή και αρωματίστε τη με κανέλα ή βανίλια. Αν μάλιστα θέλετε να δώσετε έντονο χρώμα στο γλυκό, ρίξτε στο σιρόπι μερικές κλωστίτσες σαφράν που θα δώσουν έντονο κροκί χρώμα στην άτονη σάρκα των μήλων.

Υλικά
  • 1.300 – 1.500 γρ. μικρά φιρίκια, καλής ποιότητας, γερά και ώριμα
  • χυμός από 3 λεμόνια
  • 1½ κιλό ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας (ή 1 λοβός βανίλιας, χαραγμένος κατά μήκος στη μέση)
  • Μια χούφτα καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ξεφλουδίζω τα φιρίκια και αφαιρώ τα κουκούτσια και τους πυρήνες, με το ειδικό εργαλείο, φροντίζοντας να μην χαλάσω το σχήμα των φρούτων. Τα ρίχνω αμέσως σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο έχω στύψει τα 2 λεμόνια, ώστε να μην μαυρίσουν τα φιρίκια.
  • Βήμα 2 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, την απλώνω στον πάτο και την καλύπτω με τόσο νερό, ώστε να εξέχει 3 – 4 εκ. πάνω από τη ζάχαρη. Ρίχνω και το ξυλάκι της κανέλας (ή τον χαραγμένο λοβό της βανίλιας) και σιγοβράζω, μέχρι να δέσει το σιρόπι*.
  • Βήμα 3 Καρφώνω τα γαριφαλάκια πάνω στα φιρίκια και τα αραδιάζω στην κατσαρόλα, σε μονή στρώση όσο γίνεται. Βράζω και πάλι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το σιρόπι να ξαναδέσει –θα έχει αραιώσει από τα υγρά των μήλων. Προσθέτω το χυμό του τρίτου λεμονιού και τα ασπρισμένα αμυγδαλάκια και συνεχίζω το βράσιμο για άλλο 1 λεπτό το πολύ.
  • Βήμα 4 Γεμίζω αποστειρωμένα βάζα με το καυτό γλυκό μέχρι επάνω και φροντίζω το σιρόπι να τα καλύπτει καλά, για να μην χαλάσουν.
  • Βήμα 5 *ΔΕΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΙΡΟΠΙΟΥ: Μυστικό για να δω πότε είναι έτοιμο το σιρόπι: ρίχνω μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ και το αφήνω να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό. Τότε περνάω το χερούλι από ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Πρέπει να σχηματιστεί ένα δρομάκι που τα τοιχώματά του να ενωθούν ξανά μετά από 3 – 4 δευτερόλεπτα. Αν ενωθούν νωρίτερα τότε το σιρόπι θέλει βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα. Αν αργήσει περισσότερο τότε έχει παραβράσει και πρέπει να αραιώσει με λίγο νεράκι.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι