destination taste!

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ

: 6-8
: 10 min
: 55 min

Το μυστικό της αφράτης αυτής τυρόπιτας είναι το αναψυκτικό σόδας που περιέχει. Να ξέρετε ότι το ανθρακικό αφρατεύει όλες τις ζύμες και τα μείγματα, δίνοντάς τους αέρινη υφή.

Υλικά
  • 230 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
  • 250 γρ. Regato, Arla, τριμμένο
  • 200 γρ. Havarti Arla, τριμμένο
  • 300 γρ φέτα σκληρή, τριμμένη
  • 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 500 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 300 γρ. σόδα (το αναψυκτικό)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τρία τυριά και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Βήμα 2 Με το βούτυρο αλείφω ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ.
  • Βήμα 3 Αφήνω κατά μέρος 2 φύλλα κρούστας. Παίρνω 2 άλλα φύλλα, τα βουτυρώνω ένα-ένα και τα απλώνω το ένα επάνω στο άλλο στο βουτυρωμένο ταψί. Πασπαλίζω με λίγο από το μείγμα των τυριών και σκεπάζω με ένα ακόμα φύλλο, το οποίο τσαλακώνω προσεκτικά με τα χέρια μου. Το βουτυρώνω και το πασπαλίζω με τυριά. Συνεχίζω έτσι τη διαδικασία, μέχρι να βάλω όλα τα φύλλα τσαλακωμένα (εκτός από τα δύο που έχω αφήσει κατά μέρος), τα οποία όλα πασπαλίζω με το μείγμα των τυριών.
  • Βήμα 4 Για το τέλος, σκεπάζω με τα δύο φύλλα που έχω αφήσει στην άκρη, απλωμένα καλά, χωρίς να τα τσαλακώσω και αλειμμένα με βούτυρο. Χαράζω βαθιά την πίτα σε καρεδάκια ή σε τετράγωνα κομμάτια.
  • Βήμα 5 Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με το εβαπορέ γάλα και προσθέτω τη σόδα. Ανακατεύω το μείγμα -με προσοχή γιατί θα αφρίσει έντονα- και περιχύνω την πίτα. Την αφήνω για 10 λεπτά, για να ποτίσει καλά με το υγρό μείγμα και τη βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Την ψήνω για 50 – 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, την αφήνω να γίνει χλιαρή ή να κρυώσει και την σερβίρω.


Dina’s Daily Recipes«Δεματάκια» με λαχανικά, φιρίκι και μπλε τυρί

Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό