destination taste!

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ

: 6-8
: 20 min
: 1 hr

Για την πίτα αυτή θα χρειαστούμε 12 φύλλα κρούστας. Κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα, επομένως θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 1 πακέτο. Θα πάρουμε 1 – 2 φύλλα από το δεύτερο πακέτο και θα φυλάξουμε τα υπόλοιπα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για άλλη πίτα.

Υλικά
  • 12 φύλλα κρούστας (θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 1 πακέτο)
  • 100 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά
  • Για τη γέμιση
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 250 γρ. κατίκι
  • 250 γρ. κατσικίσια φέτα
  • 1 αυγό + 1 ασπράδι + 1 κρόκος, όλα βιολογικά
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνω τα τυριά με ένα πιρούνι, προσθέτω το αυγό και το ασπράδι, την πάπρικα, το δυόσμο (φρέσκο ή ξερό), ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βήμα 2 Πίτα: Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 – 30 εκ. (ή ένα ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 26 x 38 εκ.) και στρώνω 3 από τα φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδωμένα ένα-ένα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες του να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού.
  • Βήμα 3 Χωρίζω τη γέμιση σε τρία ίσα μέρη. Απλώνω το ένα μέρος επάνω στα 3 φύλλα που έχω βάλει στο ταψί και σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά ένα-ένα. Απλώνω από πάνω το δεύτερο μέρος της γέμισης, σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα και τα σκεπάζω με το τελευταίο μέρος της γέμισης. Τη σκεπάζω με τα τελευταία 3 φύλλα, κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού και τα φέρνω προς τα μέσα για να κλείσω καλά τη γέμιση.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Χτυπάω ελαφρώς τον κρόκο του αυγού με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζω σε καρεδάκια, πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
  • Βήμα 5 Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.


Dina’s Daily Recipes«Δεματάκια» με λαχανικά, φιρίκι και μπλε τυρί

Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό