destination taste!

ΑΦΡΑΤΗ ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

ΑΦΡΑΤΗ ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

ΑΦΡΑΤΗ ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

: 8-10
: 15 min
: 30 min
           
: 6 hr

Τόσο αφράτη τούρτα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει… Αν θέλετε, μπορείτε να αλλάξετε τις φράουλες με όποιο φρούτο εποχής θέλετε.

Υλικά
  • Για το παντεσπάνι
  • 5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
  • 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας
  • 1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
  • Για την σαντιγί και την επικάλυψη
  • 1 κιλό κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. φράουλες, καθαρισμένες από το κοτσανάκι τους και πλυμένες
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C.
  • Βήμα 2 Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το εξάρτημα «σύρμα» (αυτό που μοιάζει με το κλασικό σύρμα χειρός), μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνω πασπαλιστά στο μείγμα το κοσκινισμένο αλεύρι, στο οποίο έχω ανακατέψει τη σκόνη βανίλιας, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  • Βήμα 3 Σε ένα ρηχό ταψί στρώνω ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου και πάνω του ακουμπάω ένα τσέρκι με διάμετρο 24 εκ. Τυλίγω και σφίγγω το αλουμινόχαρτο γύρω από τα εξωτερικά τοιχώματα του τσερκιού, ώστε τώρα το τσέρκι να αποκτήσει μια βάση.
  • Βήμα 4 Αδειάζω το μείγμα μέσα στο τσέρκι και το ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει. Βγάζω το τσέρκι από το φούρνο, αφήνω το παντεσπάνι να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρω, ανοίγοντας το τσέρκι. Το τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες, για να κόβεται εύκολα.
  • Βήμα 5 Στη συνέχεια με ένα μεγάλο μαχαίρι (π.χ. το μαχαίρι του ψωμιού), κόβω οριζοντίως το παντεσπάνι στη μέση, αποκτώντας έτσι δύο στρογγυλές φέτες.
  • Βήμα 6 Για την σαντιγί: Αφήνω κατά μέρος 8 από τις φράουλες και πολτοποιώ τις υπόλοιπες στο μπλέντερ.
  • Βήμα 7 Χτυπάω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να φτιάξω σφικτή σαντιγί. Αφήνω κατά μέρος 2 φλιτζάνια από τη σαντιγί και προσθέτω στην υπόλοιπη σαντιγί τον πολτό φράουλας. Ανακατεύω με απαλές κινήσεις.
  • Βήμα 8 Για τη συναρμολόγηση: Βάζω τη μία φέτα από παντεσπάνι σε μια στρογγυλή πιατέλα σερβιρίσματος και τη ραντίζω με το μισό κονιάκ. Από πάνω απλώνω τη μισή σαντιγί και σκεπάζω με τη δεύτερη φέτα από παντεσπάνι, την οποία ραντίζω με το υπόλοιπο κονιάκ. Καλύπτω με την υπόλοιπη σαντιγί και ισιώνω καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  • Βήμα 9 Στη συνέχεια, με τη σπάτουλα απλώνω τα δύο φλιτζάνια σαντιγί που έχω αφήσει κατά μέρος στην επιφάνεια και στα πλαϊνά της τούρτας.
  • Βήμα 10 Βάζω την τούρτα για 2 ώρες στο ψυγείο, για να σφίξει η σαντιγί.
  • Βήμα 11 Λίγο πριν σερβίρω την τούρτα κόβω σε λεπτές φέτες τις φράουλες που άφησα κατά μέρος και τις απλώνω με όμορφο τρόπο στην επιφάνεια της τούρτας. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια