destination taste!

ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ

ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ

ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ

: 4-6
: 30 min
           
: 4 hr

Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι είναι από τα πιο επιτυχημένα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα. Στο EVI EVANE έχει τη θέση που του αρμόζει και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά πιάτα. Στο παρακάτω γλυκό ψυγείο με τα ροδάκινα και το άρωμα λεβάντας είναι στα καλύτερα του, διακριτικό με βελούδινη υφή και γεύση ισορροπημένη.

Υλικά
  • Για την τερίνα
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 ml) νερό
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 4 ώριμα και ζουμερά ροδάκινα, ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση, χωρίς τα κουκούτσια και στη συνέχεια κομμένα σε μέτριους κύβους
  • 2 – 3 κλωνάρια λεβάντας (θα τη βρείτε σε κλαδάκια ή τριμμένη, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, μπαχαράδικα, καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και καλά παντοπωλεία –μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκια, που θα βρείτε σε γλαστράκια στα φυτώρια)
  • 5 φύλλα ζελατίνης (συνήθως ζυγίζουν 2 γρ. το καθένα, αλλά μπορεί να βρείτε και άλλα γραμμάρια ή μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και ζελατίνη σε σκόνη –το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε 10 γρ.)
  • 2 κεσεδάκια (400 – 450 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας σας
  • Για τη σάλτσα ροδάκινου
  • 2 – 3 ώριμα ροδάκινα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) από το σιρόπι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω να βράσει το νερό με τη ζάχαρη. Όταν το μείγμα κοχλάσει ρίχνω τους κύβους ροδάκινου και βράζω σε μέτρια φωτιά για 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτω τη λεβάντα, ανακατεύω, σκεπάζω την κατσαρόλα με τη καπάκι της και την αφήνω κατά μέρος, για να αρωματίσω το σιρόπι.
  • Βήμα 2 Σε ένα μπολ βάζω τα φύλλα ζελατίνης και αρκετό κρύο νερό και αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το μέλι, μέχρι να φτιάξω ομοιογενές και λείο μείγμα. Στύβω καλά με τα χέρια μου τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης, τα βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω 1/2 φλιτζάνι (100 ml) από το ζεστό σιρόπι της κατσαρόλας, σουρωμένο. Ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι η ζελατίνη να λιώσει. Αδειάζω το μείγμα αυτό στο μπολ με το μείγμα γιαουρτιού-μελιού και ανακατεύω πολύ καλά.
  • Βήμα 3 Συναρμολόγηση: Για τις τερίνες χρησιμοποιώ μια ειδική μακρόστενη φόρμα για τερίνα, ελαφρώς μακρύτερη από της αντίστοιχες φόρμες για κέικ, ωστόσο, αν δεν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή φόρμα για κέικ, όσο πιο μακριά γίνεται.
  • Βήμα 4 Ντύνω το εσωτερικό της φόρμας με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης, τόσο μεγάλο ώστε να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα του σκεύους.Στραγγίζω τους κύβους ροδάκινου από το σιρόπι (το οποίο αφήνω κατά μέρος, για τη σάλτσα). Βάζω μια καλή στρώση από την κρέμα γιαουρτιού μέσα στη ντυμένη φόρμα και σκεπάζω με κύβους ροδάκινου. Καλύπτω τα ροδάκινα με άλλη μια δόση κρέμας και συνεχίζω τις εναλλάξ στρώσεις ροδάκινων-κρέμας, τελειώνοντας με ροδάκινα. Σκεπάζω καλά την επιφάνεια της τερίνας με τη διάφανη μεμβράνη που εξέχει από τα τοιχώματα της φόρμας και βάζω την τερίνα στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες, μέχρι να παγώσει και να σφίξει.
  • Βήμα 5 Για τη σάλτσα ροδάκινου: Ξεφλουδίζω τα ροδάκινα, τα κόβω σε κομμάτια και τα ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ. Προσθέτω 1/2 φλιτζάνι (100 ml) από το σιρόπι που άφησα κατά μέρος, σουρωμένο, και τα χτυπάω καλά, για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια παχύρρευστη και λεία σάλτσα.
  • Βήμα 6 Ξεφορμάρω την τερίνα σε μια πιατέλα, αφαιρώ τη διάφανη μεμβράνη και κόβω την τερίνα σε φέτες. Τις περιχύνω με τη σάλτσα ροδάκινου και σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια