destination taste!

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

: 8
: 20 min
: 1 hr
           
: 1 hr

Από τα προτιμότερα ψωμάκια για πρωινό που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Αν θέλουμε, πλάθουμε δύο μεγαλύτερα καρβέλια ή φρατζόλες, αντί για μικρά ψωμάκια.

Υλικά
  • 400 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
  • 2 φακελάκια (14 – 16 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό, για ζυμωτό ψωμί
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 200 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, χτυπημένο με 2 κουτ. σούπας γάλα, για το άλειμμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολάκι βάζω το μισό χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 1 κουτ. γλυκού από τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά και αφήνω κατά μέρος το μείγμα για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  • Βήμα 2 Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύω καλά, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το μίγμα της μαγιάς και σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό γάλα (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο), ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια μου (ή στο μίξερ, με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες). Ζυμώνω για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια μαλακή ζύμη.
  • Βήμα 3 Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζω το ζύμωμα με τα χέρια για άλλα 8 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει ιδιαίτερα μαλακή και ελαστική (εναλλακτικά συνεχίζω το ζύμωμα στο μίξερ πάγκου).
  • Βήμα 4 Προσθέτω τις σταφίδες και ζυμώνω για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Τέλος, ρίχνω το ελαιόλαδο και ζυμώνω για λίγο ακόμα, μέχρι να απορροφηθεί όλο από το ζυμάρι.
  • Βήμα 5 Βάζω τη ζύμη σε ένα στεγνό μπολ, το σκεπάζω με μια πετσέτα και το αφήνω σε ένα χλιαρό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.
  • Βήμα 6 Τη χωρίζω σε 8 ίσα μέρη, πλάθω το καθένα σε στρογγυλό καρβελάκι και τα αραδιάζω σε μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου, στρωμένη με λαδόκολλα. Τα αλείφω με το μείγμα του κρόκου.
  • Βήμα 7 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C και ψήνω τα σταφιδόψωμα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα αφήνω να κρυώσουν καλά σε μια σχάρα και τα σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια