destination taste!

ΜΕΛΟΨΩΜΟ ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΜΕΛΟΨΩΜΟ ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΜΕΛΟΨΩΜΟ ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

: 1 ψωμί
: 40 min
: 1 hr

Αντικαταστήστε τα ξερά φρούτα της συνταγής με όποια άλλα σας αρέσουν, όπως με χουρμάδες (ιδιαίτερα το χειμώνα), ξερά δαμάσκηνα, ξανθή σταφίδα, αποξηραμένα κράνα (για ξινούτσικο αλλά πολύ νόστιμο αποτέλεσμα) και άλλα.

Υλικά
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σε σκόνη)
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σταρένιο σκληρό, για ψωμί)
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ελάχιστο λιωμένο βούτυρο για τη φόρμα ή το ταψί
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω το μέλι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει λίγο πιο ρευστό, χωρίς όμως να το αφήσω να πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη σόδα. Ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 2 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) τους κρόκους με το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξω μια ρευστή κρέμα. Προσθέτω το αρωματισμένο μέλι και το γάλα, χτυπάω για λίγο και τέλος ρίχνω τα ξερά φρούτα (σταφίδες, σύκα και βερίκοκα).
  • Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύω καλά, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και αδειάζω εκεί το μείγμα αυγών που χτύπησα προηγουμένως.
  • Βήμα 4 Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τη ρίχνω στο μείγμα αλευριού. Ανακατεύω προσεκτικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) με απαλές κινήσεις για να μην χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζω εκεί το μείγμα. Το ψήνω για 1 ώρα. Μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Το αφήνω να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα και το σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι