προορισμός…γεύση!

Μελιτζανάκι, γλυκό του κουταλιού

Μελιτζανάκι, γλυκό του κουταλιού

4 from 1 vote
0 Add to Favorites
Prep Time 15 λεπ Cook Time 40 λεπ Rest Time 19 ώρα Total Time 19 ώρες 55 λεπτά.

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Πλένω και σκουπίζω καλά τα μελιτζανάκια και τα χαράζω μία φορά κατά μήκος, χωρίς να τα κόψω στα δύο. Τα ρίχνω σε μια βαθιά λεκάνη, τα καλύπτω καλά με κρύο νερό, ρίχνω το χυμό των 2 λεμονιών και βάζω επάνω τους ένα βαρύ πιάτο για να τα κρατήσει κάτω από το νερό. Τα αφήνω έτσι για 2 - 3 ώρες.

  2. Τα στραγγίζω καλά και τα ρίχνω σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει. Τα βράζω για 5 - 6 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό) ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω ξανά και τα βάζω και πάλι σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Τα αφήνω εκεί για 3 - 4 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά περίπου.

  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζω μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε ρίχνω τα μελιτζανάκια και τα βράζω και αυτά για 7 - 8 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το σιρόπι), μέχρι το σιρόπι να δέσει*. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζω και αφήνω μέσα εκεί το γλυκό για 12 ώρες.

  4. Ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνω το χυμό του τρίτου λεμονιού και τα γαρίφαλα και ξαναβράζω το γλυκό για 3 - 4 λεπτά ακόμα, ξαφρίζοντας διαρκώς, μέχρι το σιρόπι να ξαναδέσει.

  5. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς και βάζω από 1 - 2 καβουρδισμένα αμύγδαλα σε κάθε μελιτζανάκι, μέσα στη σχισμή. Μοιράζω το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, καλύπτοντας τα μελιτζανάκια καλά με σιρόπι για να μην χαλάσουν.

Note

*ΔΕΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΙΡΟΠΙΟΥ
Μυστικό για να δω πότε είναι έτοιμο το σιρόπι: ρίχνω μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ και το αφήνω να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό. Τότε περνάω το χερούλι από ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Πρέπει να σχηματιστεί ένα δρομάκι που τα τοιχώματά του να ενωθούν ξανά μετά από 3 - 4 δευτερόλεπτα. Αν ενωθούν νωρίτερα τότε το σιρόπι θέλει βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα. Αν αργήσει περισσότερο τότε έχει παραβράσει και πρέπει να αραιώσει με λίγο νεράκι.

Keywords: μελιτζανάκι

User Reviews

4 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. madelainecota32

    Terrific

  1. madelainecota32

    Terrific