destination taste!

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

: 60-70 κουλούρια
: 15 min
: 18 min
           
: 20 min

Κλασσικά κουλουράκια αμμωνίας. Αφράτα και ταυτόχρονα τραγανά. Δεν πρέπει να λείπουν από τις πασχαλινές μας δημιουργίες.

Υλικά
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 15 γρ. αμμωνία
  • 3 βανίλιες
  • 130 γρ. γάλα
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 2 κρόκους αυγών, χτυπημένους με λίγο νερό για το άλειμμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 2 Βάζω στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά και τις βανίλιες και τα χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα για 6-7 λεπτά μέχρι να ασπρίσει να να φουσκώσει το μείγμα.
  • Βήμα 3 Βάζω το γάλα σε ένα μεγάλο ποτήρι, σταματάω το μίξερ και κρατάω το ποτήρι επάνω από τον κάδο του μίξερ. Ρίχνω στο ποτήρι την αμμωνία και με ένα κουτάλι ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί. Αυτό το κάνω, γιατί μόλις ρίξω την αμμωνία, αρχίζει το γάλα να φουσκώνει και να αφρίσει, και υπάρχει κίνδυνος να χυθεί.
  • Βήμα 4 Αδειάζω το γάλα στο μείγμα του μίξερ και ανακατεύω απαλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  • Βήμα 5 Τέλος, προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη αρκετά μαλακή και απαλή. Η ζύμη θα είναι μαλακή και θα μας δημιουργήσει την εντύπωση ότι θέλει κι άλλο αλεύρι, αλλά δεν προσθέτουμε άλλο. Σκεπάζω τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνω να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  • Βήμα 6 Κόβω μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθω κουλουράκια στο σχήμα που μου αρέσει. Τα αραδιάζω σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα αλείφω με λίγο χτυπημένο αυγό.
  • Βήμα 7 Ψήνω τα κουλουράκια σε δόσεις για 15-18 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.