destination taste!

ΚΟΡΜΟΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ FORET NOIRE

ΚΟΡΜΟΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ FORET NOIRE

ΚΟΡΜΟΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ FORET NOIRE

: 8-10
: 30 min
: 15 min
           
: 2 hr

Το πιο γιορτινό γλύκισμα είναι οι κορμοί: Σιροπιαστό μαλακό παντεσπάνι, αφράτη πλούσια γέμιση με σαντιγί και στη μέση φρούτα, όπως κεράσια ή κάστανα. Αυτός είναι από τους πιο εύκολους κορμούς, με απίστευτη γεύση και τέλεια εμφάνιση.

Υλικά
  • Για το παντεσπάνι
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. βούτυρο, λιωμένο (χωρίς να κάψει) και καλά κρυωμένο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 30 γρ. κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο
  • Για τη γέμιση
  • χυμός και ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 600 γρ. κεράσια από κονσέρβα, καλά στραγγισμένα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (ή σκούρο ρούμι)
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
  • Για τη διακόσμηση
  • ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το πασπάλισμα
  • μερικές «φλούδες» κουβερτούρας (θα τρίψετε ένα κομμάτι κουβερτούρας στη χονδρή πλευρά του τρίφτη)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα ορθογώνιο ρηχό ταψάκι με διαστάσεις περίπου 25×35 εκ.
  • Βήμα 2 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και αφράτο. Προσθέτω το λιωμένο και κρυωμένο βούτυρο, σταδιακά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενωθεί στο μείγμα.
  • Βήμα 3 Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνω το αλεύρι και το κακάο, σε δόσεις, ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα (ή με μια μαρίζ), μετά από κάθε προσθήκη.
  • Βήμα 4 Αδειάζω το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνω καλά την επιφάνεια και το ψήνω για 15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει απαλά. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, αφήνω το παντεσπάνι να κρυώσει τελείως μέσα στο ταψί. Στη συνέχεια το βγάζω από το ταψί, μαζί με τη λαδόκολλα, το αναποδογυρίζω πολύ προσεκτικά σε μια επίπεδη επιφάνεια και εξίσου προσεκτικά αφαιρώ τη λαδόκολλα. Το αφήνω επάνω σε μια σχάρα για να στεγνώσει καλά.
  • Βήμα 5 Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη ζάχαρη, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το μείγμα να γίνει χλιαρό και προσθέτω το κονιάκ. Ανακατεύω καλά και ρίχνω τα κεράσια. Αφήνω κατά μέρος μέχρι το μείγμα να κρυώσει τελείως. Μετά το σουρώνω και βάζω σε ένα μπολ το υγρό και σε ένα άλλο μπολ τα κεράσια.
  • Βήμα 6 Βάζω τη σπασμένη κουβερτούρα σε ένα τρίτο μπολ.
  • Βήμα 7 Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω 100 γρ. από την κρέμα γάλακτος, μέχρι να κάψει αλλά να μην πάρει βράση. Την αδειάζω καυτή στο μπολ με τη σπασμένη κουβερτούρα και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κουβερτούρα να λιώσει και να φτιάξω ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό.
  • Βήμα 8 Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, μέχρι να φτιάξω μια σφικτή σαντιγί. Προσθέτω το μίγμα της σοκολάτας και ανακατεύω με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Βήμα 9 Συναρμολόγηση: Ραντίζω το παντεσπάνι με το κρύο υγρό σιρόπι (σε αυτό που μούσκεψα τα κεράσια). Από πάνω απλώνω τη σαντιγί και την ισιώνω καλά με μια σπάτουλα. Σκορπίζω από πάνω τα κεράσια.
  • Βήμα 10 Με προσεκτικές κινήσεις τυλίγω το παντεσπάνι σε ρολό. Το τυλίγω σφικτά με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
  • Βήμα 11 Για το σερβίρισμα, αφαιρώ τη μεμβράνη, πασπαλίζω το ρολό με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη, σκορπίζω τις «φλούδες σοκολάτας και το κόβω σε φέτες.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο