destination taste!

Κέικ με φρούτα γλασέ και σταφίδες

Κέικ με φρούτα γλασέ και σταφίδες
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
20΄ περίπου 50΄ 8-10 μερίδες 20΄

 

Ξερά φρουτάκια γλασέ και κόντιτα βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αν δεν βρούμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκό κουταλιού από φλούδα εσπεριδοειδών όπως περγαμόντο, νεράντζι (ρολό ή πράσινο), πορτοκάλι, λεμόνι κ.ά., πολύ καλά στραγγισμένα, ψιλοκομμένα και αλευρωμένα.
Υλικά Εκτέλεση
  • 1 φακελάκι τσάι της αρεσκείας μας (μαύρο, πράσινο, σκέτο ή αρωματικό)
  • 200 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 100 γρ. κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. κόντιτα (είναι φλούδες εσπεριδοειδών κονφί, που πωλούνται ψιλοκομμένα και συσκευασμένα σε κουτάκια, στα σούπερ μάρκετ)
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 80 γρ. επιπλέον, για τα ξερά φρούτα
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το φακελάκι του τσαγιού και τις σταφίδες. Καλύπτω με χλιαρό νερό, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά, μέχρι οι σταφίδες να απορροφήσουν το περισσότερο υγρό και να φουσκώσουν.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 220ºC. Ντύνω με αντικολλητικό χαρτί δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ (ή σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 εκ.).
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα κερασάκια γλασέ και την κόντιτα, ρίχνω τα 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύω καλά, μέχρι να κομματάκια να καλυφθούν καλά. Τα βάζω σε μεγάλο και ψιλό σουρωτήρι και τα τινάζω καλά για να φύγει όλη η περιττή ποσότητα αλευριού. Τα αφήνω κατά μέρος.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ χεριού το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα σαν αφράτη κρέμα. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζω το χτύπημα για 1 – 2 λεπτά. Ρίχνω σταδιακά τα 300 γρ. αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω πολύ καλά.
Στραγγίζω τις σταφίδες, τις σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις ρίχνω στο μείγμα του μίξερ. Προσθέτω τα κερασάκια γλασέ και την κόντιτα και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.
Αδειάζω το μείγμα στις φόρμες (ή στο ταψάκι) και ψήνω για 5 λεπτά. Χαμηλώνω τη φωτιά στους 180ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει και να ροδίσει. Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω για 5 λεπτά στη φόρμα και το ξεφορμάρω σε μια σχάρα όπου το αφήνω να κρυώσει τελείως.