destination taste!

ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

: 6-8
: 40 min
: 45 min

Αντί για δαμάσκηνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βανίλιες ή συνδυασμό από φρέσκα και ξερά βερίκοκα ή φρέσκα και ξερά σύκα, με την ίδια ακριβώς διαδικασία, δηλαδή σοτάρουμε τα φρέσκα και μουσκεύουμε τα ξερά Αλευρώνουμε όλα τα φρούτα.

Υλικά
  • 70 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ κεράσι ή βύσσινο (ή κονιάκ)
  • 200 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα, αρκετά ώριμα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο καλά + 1 κουτ. σούπας επιπλέον, για το σοτάρισμα
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + 50 γρ. επιπλέον, για το αλεύρωμα των φρούτων
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω σε ένα μπολ τα ξερά δαμάσκηνα με το ποτό και τα αφήνω να μουσκέψουν για 20 λεπτά.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
  • Βήμα 3 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τη 1 κουτ. σούπας επιπλέον βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει καλά. Ρίχνω τα φρέσκα δαμάσκηνα και τα σοτάρω για 8 – 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν και να σιροπιάσουν. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρω σε μια πιατέλα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στραγγίξουν καλά.
  • Βήμα 4 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το μαλακωμένο βούτυρο, συνεχίζω το χτύπημα για 1 λεπτό και σταματάω τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτω τα 170 γρ. αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Βήμα 5 Στραγγίζω τα ξερά δαμάσκηνα και τα σφουγγίζω καλά με απορροφητικό χαρτί. Τα ρίχνω σε ένα μπολ και προσθέτω τα σοταρισμένα φρέσκα δαμάσκηνα. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνω τα 50 γρ. αλεύρι. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μας, μέχρι όλα τα φρούτα να αλευρωθούν καλά. Με το αλεύρωμα αυτό εξασφαλίζω ότι τα υγρά ή σιροπιασμένα φρούτα δεν να αφήνουν την υγρασία τους στο μείγμα του κέικ, ώστε να μην λασπώσει και «κάτσει».Τα περνάω από σουρωτήρι για να τινάξω καλά το περιττό αλεύρι και τα ρίχνω στο μείγμα που ετοίμασα. Ανακατεύω καλά με τη σπάτουλα.
  • Βήμα 6 Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω για 45 λεπτά. Αφήνω το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 5 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει καλά σε μια σχάρα.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο