destination taste!

ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

: 4-6
: 10 min
: 2 hr 30 min

Ένα αρνάκι, σκέτο λουκούμι… Μπορείτε αντί για γραβιέρα να βάλετε ότι σας αρέσει. Αρκεί να είναι ένα τυρί πικάντικο. Ζητήστε από το χασάπη να σας ξεκοκκαλίσει το κρέας για ρολό χωρίς να αφαιρέσει την πέτσα του.

Υλικά
  • 1 αρνίσιο μπουτάκι ξεκοκκαλισμένο, βάρους περίπου 2½ κιλών, πλυμένο και πολύ καλά σκουπισμένο
  • 400 γρ. γραβιέρα πικάντικη, κομμένη σε χοντρά μπαστουνάκια
  • αρκετά κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • αρκετά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • Για το άλειμμα:
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 4 - 5 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βάζω όλα τα υλικά για το άλειμμα του κρέατος σε ένα μπολ και τα χτυπάω καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια πυκτή κρέμα. Αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Βάζω το αρνάκι επάνω σε 3 λαδόκολλες και το αλατοπιπερώνω καλά. Βάζω ένα ζευγάρι γάντια και παίρνω από το μίγμα του αλείμματος και αλείφω το κρέας καλά και στις δύο μεριές, κάνοντας ελαφρύ μασάζ.
  • Βήμα 3 Απλώνω το κρέας με την πέτσα να ακουμπά στη λαδόκολλα. Τοποθετώ τη γραβιέρα και τα κλαδάκια θυμαριού και ρίγανης στο κέντρο του.
  • Βήμα 4 Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγω σφιχτά το αρνάκι σε ρολό. Τυλίγω και τις άλλες δύο λαδόκολλες και δημιουργώ ένα ωραίο, σφιχτό πακέτο. Αν θέλετε μπορείτε να το δέσετε και με σπάγγο.
  • Βήμα 5 Βάζω το πακέτο σε μια λαμαρίνα και ψήνω για 2½ ώρες.
  • Βήμα 6 Μετά το τέλος του χρόνου ψησίματος, βγάζω τη λαμαρίνα και αφήνω το κρέας να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου. Ανοίγω το πακέτο και σερβίρω με πατατούλες τηγανητές ή σαλάτα.