destination taste!

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

: 8-10
: 30 min
: 1 hr

Αντικαθιστώντας μέρος του αλευριού με σκόνη αμυγδάλου, φτιάχνουμε τελικά ένα εξίσου αφράτο αλλά εξαιρετικά νόστιμο κέικ που θα συνοδέψει τον καφέ, το χυμό, το τσάι μας. Το διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί, καλά κλεισμένο, για 1 εβδομάδα.

Υλικά
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο αλλά κρύο + λίγο ακόμα λιωμένο, για το άλειμμα της φόρμας
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου (θα το βρούμε συσκευασμένο στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα με ξηρούς καρπούς και στα ζαχαροπλαστεία)
  • ελάχιστη μαστίχα Χίου, σε σκόνη (ή 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα τριμμένη στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει σκόνη
  • λίγη ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξω ένα λείο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το λιωμένο κρύο βούτυρο και το γιαούρτι, εναλλάξ και σταδιακά, και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα.
  • Βήμα 2 Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σκόνη αμυγδάλου και τη μαστίχα (ή τη βανίλια).
  • Βήμα 3 Ρίχνω το μείγμα αυτό στο μείγμα αυγών και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα λείο και παχύρρευστο μείγμα.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180° C.
  • Βήμα 5 Βουτυρώνω το εσωτερικό μιας μέτριας στρογγυλής φόρμας για κέικ με τρύπα στη μέση (ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 – 26 εκ.) και σκορπίζω εκεί το φιλέ αμυγδάλου, πιέζοντάς το ώστε να κολλήσει και στα τοιχώματα του σκεύους, αλλά κρατάω κατά μέρος 1/3 της ποσότητάς του για να το σκορπίσω στην επιφάνεια του κέικ.
  • Βήμα 6 Αδειάζω στη φόρμα το μείγμα του κέικ και ισιώνω την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Σκορπίζω το φιλέ αμυγδάλου στην επιφάνεια και βάζω τη φόρμα στο φούρνο. Ψήνω το κέικ για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
  • Βήμα 7 Το αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει εντελώς σε μια σχαρίτσα, για να στεγνώσει και από την κάτω πλευρά για να μην λασπώσει.
  • Βήμα 8 Αν θέλω, το πασπαλίζω και με λίγη ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη.


Dina’s Daily RecipesΠικάντικο ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με πιπεριές

Dina’s Daily RecipesΡύζι τηγανητό με λαχανικά και αυγά