destination taste!

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

: 20
: 30 min
: 30 min

Πρωτότυπα πιτάκια με τη γλύκα του δαμάσκηνου και πικάντικες νότες από το ποτό και τα μπαχαρικά.

Υλικά
  • Για τα πιτάκια
  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού (κάθε πακέτο περιέχει 10 φύλλα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • Για την επικάλυψη
  • 300 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
  • Για το σιρόπι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 λεπτή φέτα λεμονιού
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Τα βράζω για 6 – 7 λεπτά από τη στιγμή που θα άρουν μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω κατά μέρος για να γίνει χλιαρό.
  • Βήμα 2 Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα δαμάσκηνα, τη μαρμελάδα, τα αμύγδαλα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω πολύ καλά με ένα κουτάλι.
  • Βήμα 3 Για τα πιτάκια: Κόβω κάθε φύλλο Βηρυτού σε 4 μακριές λωρίδες και τις τοποθετώ ανά δύο, τη μία επάνω στην άλλη, αλείφοντάς τις με λιωμένο βούτυρο. Συνολικά θα έχω λοιπόν 20 λωρίδες διπλού φύλλου.
  • Βήμα 4 Στην άκρη κάθε διπλής λωρίδας βάζω 2 κουτ. σούπας από τη γέμιση και τυλίγω χιαστί το φύλλο, ώστε να φτιάξω τρίγωνα πιτάκια.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 6 Αλείφω με λίγο λιωμένο βούτυρο μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου και αραδιάζω εκεί τα δαμασκηνοπιτάκια. Τα ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Βήμα 7 Βυθίζω τα καυτά πιτάκια στο χλιαρό σιρόπι και τα βάζω σε μια πιατέλα.
  • Βήμα 8 Για την επικάλυψη: Απλώνω ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας σε μια επίπεδη επιφάνεια.
  • Βήμα 9 Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που έχω στερεώσει σε μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.
  • Βήμα 10 Οσο λιώνει η κουβερτούρα την ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να αποκτήσει λεία και βελούδινη όψη και υφή.
  • Βήμα 11 Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά. Βυθίζω ένα-ένα τα πιτάκια στη λιωμένη κουβερτούρα ώστε να καλυφθούν και από τις δύο μεριές και τα αφήνω να στεγνώσουν στη λαδόκολλα. Τα σερβίρω όταν κρυώσουν και στερεοποιηθεί η σοκολάτα.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο