destination taste!

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

: 60 γλυκά
: 40 min
: 30 min
           
: 2 hr

Τα καλύτερα δαμάσκηνα τα βρήκα στη Σκόπελο τα οποία τα χρησιμοποιούν σε πάρα πολλά φαγητά τους. Εκεί δοκίμασα και αυτό το καταπληκτικό γλυκάκι που θα σας ξετρελάνει.

Υλικά
  • 60 δαμάσκηνα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμός από ½ λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  • 60 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γεμίζω μια μεγάλη λεκάνη με νερό και διαλύω 1 μεγάλη χούφτα ασβέστη (προσοχή! Θα πρέπει να φοράτε γάντια για να πιάσετε τον ασβέστη).
  • Βήμα 2 Παίρνω ένα δαμάσκηνο και με τη βοήθεια ενός μολυβιού βγάζω το κουκούτσι πιέζοντας από την κορυφή του προς το πίσω μέρος του φρούτου. Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζω τη φλούδα του και το ρίχνω στο ασβεστόνερο. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσω με το καθάρισμα όλων των φρούτων. Καλό θα είναι, κάθε ένα που καθαρίζω να το ρίχνω κατευθείαν στον ασβέστη και όχι όλα μαζί στο τέλος γιατί θα μαυρίσουν.
  • Βήμα 3 Αφού τελειώσω με αυτή τη διαδικασία τα αφήνω στο ασβεστόνερο για 2 ώρες, ανακατεύοντας τα τακτικά.
  • Βήμα 4 Βγάζω τα δαμάσκηνα από τη λεκάνη και τα ξεπλένω με άφθονο τρεχούμενο νερό. Θέλουν πολύ καλό πλύσιμο για να φύγει όλος ο ασβέστης.
  • Βήμα 5 Τα αφήνω σε σουρωτήρι για 5 λεπτά να στραγγίξουν. Αν χρησιμοποιήσω τα αμύγδαλα το κάνω σ’ αυτό το στάδιο, βάζοντας 1 αμύγδαλο σε κάθε τρυπούλα που άφησε το βγάλσιμο του κουκουτσιού.
  • Βήμα 6 Τα μεταφέρω σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτω τη ζάχαρη και ½ ποτηράκι του κρασιού νερό.
  • Βήμα 7 Βράζω σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας όταν αρχίσει να δημιουργείται ο αφρός. Συνεχίζω το βράσιμο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι. Για να δω αν είναι έτοιμο παίρνω με ένα κουτάλι λίγο από το σιρόπι και το ρίχνω σε ένα πιάτο. Με την ανάποδη του κουταλιού «τραβάω» μια γραμμή η οποία δεν πρέπει να κλείσει. Πέντε λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος ρίχνω το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα.
  • Βήμα 8 Μεταφέρω το γλυκό σε γυάλινα αποστειραμένα βάζα και τα διατηρώ στο ψυγείο.
  • Βήμα 9 Μυστικά:
    • Το συγκεκριμένο γλυκό για να αποκτήσει το ωραίο βαθυκόκκινο χρώμα του θα πρέπει να βράσει σε πολύ δυνατή φωτιά για λίγο χρόνο. Όσο πιο πολύ το βράζετε τόσο πιο πολύ σκουραίνει.
    • Κατά τη διάρκεια του βρασμού θα πρέπει να παραμείνετε κοντά γιατί μπορεί να φουσκώσει και να χυθεί. Καλό θα ήταν να ανακατεύετε τακτικά με ξύλινη κουτάλα.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι