destination taste!

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΖΥΜΗ

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΖΥΜΗ

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΖΥΜΗ

: 8
: 1 hr
: 55 min

Παραδοσιακά, το Πάσχα φτιάχνουμε γαλατόπιτες. Απολαυστική και νόστιμη γαλατόπιτα σε μια μοντέρνα εκδοχή με σοκολατένια βάση. Η κρέμα, βελούδινη και γαλατένια ταιριάζει εκπληκτικά με τη σοκολάτα της ζύμης.

Υλικά
  • Για τη σοκολατένια ζύμη
  • 100 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. σκόνη κακάο, καλής ποιότητας
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • Για τη γέμιση
  • 1 λίτρο γάλα
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο ακόμη για τη φόρμα
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά + 1 ακόμη για το τελείωμα, ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • ελάχιστη κανέλα σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω το αλεύρι και το κακάο, κοσκινισμένα, χτυπάω μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά και τέλος ρίχνω το αυγό. Χτυπάω για λίγο ακόμη, μέχρι να φτιάξω μια εύπλαστη ζύμη, την οποία πλάθω σε μπάλα, τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο.
  • Βήμα 2 Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, χωρίς να το αφήσω να πάρει βράση. Σε ένα μπολ ρίχνω 2 φλιτζάνια (400 ml) από το ζεστό γάλα της κατσαρόλας (χωρίς να την απομακρύνω από τη φωτιά) και προσθέτω το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω καλά με το σύρμα και αδειάζω το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, όσο το σκεύος είναι στη φωτιά. Ανακατεύω διαρκώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα 2 χτυπημένα αυγά και ανακατεύω καλά με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέτω τη σκόνη βανίλιας, ελάχιστη κανένα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω.
  • Βήμα 3 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. ή ένα στρογγυλό και ρηχό ταψάκι, ίδιας διαμέτρου.
  • Βήμα 4 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη την ανοίγω επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 26 εκ. και πάχους 1/2 εκ. Το στρώνω προσεκτικά στη βουτυρωμένη φόρμα (ή στο ταψάκι). Αδειάζω τη γέμιση στη ζύμη και ισιώνω την επιφάνεια.
  • Βήμα 5 Περιχύνω το επιπλέον χτυπημένο αυγό στην επιφάνεια της γαλατόπιτας και την ψήνω για 50 – 55 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει όμορφα η επιφάνεια. Τη σερβίρω ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο