destination taste!

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΕΝΙΑ ΖΥΜΗ

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΕΝΙΑ ΖΥΜΗ

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΕΝΙΑ ΖΥΜΗ

: 8-10
: 40 min
: 50 min
           
: 1 hr

Ελαφρώς «πειραγμένη» γαλατόπιτα, αφού η παραδοσιακή -συνήθως- δεν έχει ζύμη. Τα καρύδια στη γέμιση δίνουν «σώμα» και φυσικά νοστιμιά. Ιδανικά, τρώγεται χλιαρή αλλά είναι εξίσου γευστική και κρύα.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + ελάχιστο επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο ακόμα, για την επιφάνεια
  • 60 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη στο μπλέντερ (ή στο μούλτι), μέχρι να γίνει σκόνη
  • Για τη γέμιση
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα, καλής ποιότητας
  • 80 γρ. αλεύρι
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • ελάχιστη κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • Για την πίτα
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 50 γρ. καρυδόψιχα, χονδροσπασμένη
  • λίγη κανέλα, σε σκόνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ζύμη: Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές, ανοιχτόχρωμο και σχετικά αφράτο μείγμα. Ρίχνω το αυγό και χτυπάω για λίγο, μέχρι να ενωθεί με το μείγμα. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και την καρυδόψιχα, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) και στη συνέχεια, καθώς το μείγμα σφίγγει, ζυμώνω με τα χέρια για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια εύπλαστη, μαλακή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα, για να «ξεκουραστεί».
  • Βήμα 2 Γέμιση: Παίρνω 400 ml (2 φλιτζ. τσαγιού) από το γάλα, προσθέτω το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι, μέχρι τα αλεύρια να διαλυθούν.
  • Βήμα 3 Ζεσταίνω το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα, χωρίς όμως να το αφήσω να κάψει. Προσθέτω το γάλα με τα διαλυμένα αλεύρια και συνεχίζω το ζέσταμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να πήξει και να γίνει σαν μπεσαμέλ. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για μερικά λεπτά, μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν στην κρέμα. Τέλος, ρίχνω ελάχιστη κανέλα, τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.
  • Βήμα 4 Πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
  • Βήμα 5 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρώ τη μεμβράνη και την ανοίγω με τον πλάστη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να φτιάξω ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 26 – 28 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού.
  • Βήμα 6 Αλείφω ένα ταψί (ή μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα), διαμέτρου 24 εκ. με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνω εκεί το φύλλο ζύμης, φροντίζοντας να το εφαρμόσω καλά στον πυθμένα και στα τοιχώματα. Αδειάζω την κρέμα στο φύλλο ζύμης και ισιώνω την επιφάνεια.
  • Βήμα 7 Σε ένα μπολάκι χτυπάω το αυγό με ένα πιρούνι, το αδειάζω στην επιφάνεια της κρέμας και το απλώνω ομοιόμορφα με ένα πινέλο.
  • Βήμα 8 Ψήνω τη γαλατόπιτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει και η επιφάνεια να ροδίσει καλά.
  • Βήμα 9 Την βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να γίνει χλιαρή και σκορπίζω στην επιφάνειά της την καρυδόψιχα και λίγη κανέλα. Σερβίρω την πίτα χλιαρή ή κρύα.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο