Cookies με αλεύρι ολικής άλεσης
Υλικά
Εκτέλεση
-
Κοσκινίζω τα δύο είδη αλευριού σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη). Προσθέτω τη σκόνη βανίλιας, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.
-
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να φτιάξω ένα σχετικά αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και τα αυγά, ένα-ένα, χτυπώντας πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να φτιάξω λείο και ενιαίο μείγμα, αρκετά αφράτο.
-
Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτω το μείγμα αλευριών, σε δόσεις, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές και σχετικά σφικτό μείγμα.
-
Το χωρίζω σε 3 ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε χονδρό μπαστούνι, με διάμετρο περίπου 4 εκ. Τυλίγω κάθε μπαστούνι σε διάφανη μεμβράνη και τα βάζω στην κατάψυξη για 1½ ώρα, μέχρι τα μπαστούνια να σφίξουν αρκετά, προσέχοντας να μην τα λυγίσω.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. -
Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα φούρνου (ή δύο ρηχά ταψιά). Βγάζω τα μπαστούνια ζύμης από την κατάψυξη, τα ξετυλίγω από τις μεμβράνες και με ένα κοφτερό μαχαίρι δίχως δόντια κόβω κάθε μπαστούνι σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
-
Αραδιάζω τις φέτες στη λαμαρίνα (ή στα ταψιά), αφήνοντας απόσταση περίπου 3 εκ. μεταξύ τους, γιατί με το ψήσιμο θα διογκωθούν και είναι πιθανό να κολλήσουν μεταξύ τους.
Σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο με 2 κουτ. σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφω την επιφάνεια των μπισκότων με το μείγμα αυτό. Τα πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και τα ψήνω για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Τα αφήνω να κρυώσουν και τα σερβίρω.
User Reviews
H ζύμη βγηκε σκληρη και θρυμματιστή… δεν μπορουσα να την πλασω… την εψησα σαν crumble…..
Όπως γράφω και στην εκτέλεση, η ζύμη για τα συγκεκριμένα cookies είναι αρκετά σφιχτή. Αφού αναμείξετε τα υγρά, ρίχνετε το αλεύρι σε δόσεις (όπως αναφέρω στην εκτέλεση) ενώ ζυμώνετε.
Επειδή τα αυγά διαφοροποιούνται σε βάρος, μπορεί να χρειάζεται λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
Exciting!