destination taste!

ΦΑΚΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΦΑΚΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΦΑΚΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

: 4
: 10 min
: 45 min

Δοκιμάστε να σερβίρετε την ελαφριά αυτή σούπα κρύα ή έστω σε θερμοκρασία περιβάλλοντος!

Υλικά
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 4 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, περασμένα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κλωνάρι σέλερι (χωρίς τα φύλλα), πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 2 φλιτζ. τσαγιού φακές, ψιλές
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
  • τα φύλλα από 2 – 3 κλαράκια φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζω το μπέικον για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει. Το βγάζω με τρυπητή κουτάλα και το αφήνω να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Βήμα 2 Στο λάδι (και στο λίπος) που έμεινε στη κατσαρόλα σοτάρω το πράσο, τα καρότα και το σέλερι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζω και χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά. Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 4 – 5 λεπτά περίπου, μέχρι τα λαχανικά να ροδίσουν απαλά. Ρίχνω το κύμινο και τον κόλιανδρο και ανακατεύω για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  • Βήμα 3 Ρίχνω τις φακές, ανακατεύω και προσθέτω κρύο νερό που να τις καλύψει κατά 2 – 3 εκ. Αφήνω να πάρουν μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και τις βράζω για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους τις αλατίζω. Αν δεν είναι πολύ ζουμερές, προσθέτω λίγο νερό και τις αφήνω να πάρουν μια βράση.
  • Βήμα 4 Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύω και τις μοιράζω σε βαθιά πιάτα.
  • Βήμα 5 Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το γιαούρτι με τον υπόλοιπο μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και μοιράζω το μείγμα στα πιάτα. Σερβίρω αμέσως.