προορισμός…γεύση!

Prep Time 45 min Cook Time 4 hour Total Time 4 hrs 45 mins Servings: 6

Υλικά

Για το άλειμμα του μπουτιού

Για το ταψί

Εκτέλεση

Video
Off On

  1. Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού κάνω μικρές αλλά βαθιές τομές σε όλο το μπουτάκι του αρνιού. 
    Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά τις φέτες σκόρδου, τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου (φρέσκου ή ξερού) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοιράζω το μείγμα αυτό στις τομές που έκανα στο μπούτι, πιέζοντας το μείγμα με το δάχτυλό μου για να μπει βαθιά μέσα στο ψαχνό.

Για το άλειμμα

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μέλι (ή το πετιμέζι), τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Με ένα πινέλο αλείφω το μπούτι με το μείγμα αυτό και μετά το τρίβω ολόκληρο με μπόλικο αλατοπίπερο.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

Για το ταψί και το ψήσιμο

  1. Σε μια μεγάλη γάστρα (ή σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί) απλώνω τις φέτες κρεμμυδιού, τις φέτες πορτοκαλιού και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του ταψιού. 

  2. Επάνω εκεί τοποθετώ το μπουτάκι, στο κέντρο του ταψιού. Γύρω από το μπουτάκι βάζω τις πατατούλες, τα ξερά φρούτα, τις λιαστές ντομάτες και την καυτερή πιπερίτσα. Περιχύνω με το κονιάκ και το λάδι, προσθέτω 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και σκορπίζω χονδρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  3. Κλείνω καλά τη γάστρα με το καπάκι της. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο, το οποίο θα σκεπάσετε πρώτα με λαδόκολλα και μετά θα καλύψετε σφικτά με αλουμινόχαρτο. 

  4. Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα. Μετά, χαμηλώνω τη φωτιά στους 160 – 170°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλες 3 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και μελωμένο και να ξεκολλά πανεύκολα από το κόκαλο. 

  5. Ξεσκεπάζω τη γάστρα (ή το ταψί) και συνεχίζω το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να ροδίσει, περιχύνοντάς το τακτικά με τα υγρά του ταψιού.

  6. Σβήνω το φούρνο, μισανοίγω την πόρτα του φούρνου και αφήνω εκεί το φαγητό για 15 - 20 λεπτά -στο διάστημα αυτό το κρέας θα ανακτήσει τους χυμούς του και θα γίνει ακόμα πιο τρυφερό και ζουμερό.

  7. Βγάζω το μπούτι, το βάζω σε μια μεγάλη πιατέλα και το κόβω σε μερίδες. Τις μοιράζω σε πιάτα, προσθέτω τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού (πορτοκάλια, κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και ξερά φρούτα), με τη σάλτσα τους.

Note

Μια ωραία ιδέα για σάλτσα
Βγάζω από το ταψί το μπούτι, τις πατάτες και τα ξερά φρούτα, πετάω τα κλαδάκια δεντρολίβανου και αφήνω στο ταψί τις λιαστές ντομάτες, τις φέτες κρεμμυδιών και πορτοκαλιών και τη σάλτσα. Αδειάζω αυτά τα υλικά του ταψιού στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ καλά για 2 λεπτά. Μεταφέρω το μείγμα αυτό σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά για 5 – 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο. Δοκιμάζω, αλατοπιπερώνω και περιχύνω το κρέας και τις πατάτες.

Keywords: αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με ξερά φρούτα

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

Απάντηση