destination taste!

ΡΙΖΟΤΟ Α ΛΑ ΜΙΛΑΝΕΖΕ

ΡΙΖΟΤΟ Α ΛΑ ΜΙΛΑΝΕΖΕ

ΡΙΖΟΤΟ Α ΛΑ ΜΙΛΑΝΕΖΕ

: 4
: 10 min
: 25 min

Κλασικό ιταλικό ριζότο με το σαφράν να το χαρακτηρίζει.

Υλικά
  • 1.500 ml ζωμός λαχανικών (τον αφήνετε να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού καπνιστό χοιρινό ζαμπόν, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 3 – 4 κλωστές κρόκος Κοζάνης
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και το ζαμπόν, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Ρίχνω το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι οι κόκκοι του να γυαλίσουν και να γίνουν σχεδόν διάφανοι. Σβήνω με το κρασί, ρίχνω και αλάτι και βράζω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Με την κουτάλα της σούπας ρίχνω μία δόση ζεστό ζωμό λαχανικών και τον κρόκο Κοζάνης. Χαμηλώνω τη φωτιά και ανακατεύω τακτικά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό, οπότε ρίχνω την επόμενη δόση. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία, προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που το ρύζι απορροφά την προηγούμενη δόση, μέχρι να ετοιμάσω ριζότο χυλωμένο, αλλά με κόκκο που να κρατά στο δόντι. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 20 – 25 λεπτά.
  • Βήμα 2 Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω το βούτυρο, την παρμεζάνα και αλατοπίπερο και ανακατεύω καλά. Μοιράζω σε πιάτα και σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια