destination taste!

ΠΕΝΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

ΠΕΝΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

ΠΕΝΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

: 4-6
: 30 min
: 20 min

Το ανθότυρο, με την κρεμώδη σύσταση και την απαλή νοστιμιά του μετριάζει την έντονη γεύση της ελιάς, της κάππαρης και της λιαστής ντομάτας. Αν θέλουμε όμως πιπεράτη γεύση, το αντικαθιστούμε με φέτα της αρεσκείας μας, τριμμένη στον τρίφτη.

Υλικά
  • 1 πακέτο ζυμαρικά πένες (ή ριγκατόνι)
  • 40 – 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 40 ml κονιάκ (ή λευκό ξηρό κρασί)
  • 3 κουτ. σούπας πάστα από ελιές Καλαμών
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
  • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά), ψιλοκομμένη αν είναι φρέσκια ή τριμμένη αν είναι ξερή
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
  • 200 γρ. ανθότυρο (ή φέτα), λιωμένο με το πιρούνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζω και τα διατηρώ κατά μέρος, ζεστά, κρατώντας στην άκρη και το νερό που τα έβρασα.
  • Βήμα 2 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και προσθέτω το σκόρδο. Σοτάρω για ½ λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, ρίχνω τον πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνω με το κονιάκ (ή το κρασί), ανακατεύω γρήγορα και ρίχνω την πάστα ελιάς, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη και την καυτερή πιπερίτσα, φρέσκια ή ξερή.
  • Βήμα 3 Ρίχνω 2 κουτάλες από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Ρίχνω στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύω καλά, ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα. Τέλος, ρίχνω το ανθότυρο (ή τη φέτα) και τον άνηθο και ανακατεύω. Αποσύρω από τη φωτιά και σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια