destination taste!

«ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ» ΦΡΑΟΥΛΟΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ

«ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ» ΦΡΑΟΥΛΟΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ

«ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ» ΦΡΑΟΥΛΟΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ

: 12
: 20 min
: 40 min

Λίγο μπελαλίδικη συνταγή αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει σε γεύση και εμφάνιση. Εγώ σας δίνω τη συνταγή, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά είδη φύλλων. Χωριάτικα και κρούστας. Και τα δύο γίνονται τέλεια…

Υλικά
  • 250 γρ. Φυλλαράκια Ευβοϊκή Ζύμη Ψαχνών (24 φυλλαράκια)
  • ή 250 γρ. φύλλο κρούστας Ευβοϊκή Ζύμη Ψαχνών (12 φύλλα)
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 5 μήλα κόκκινα
  • 500 γρ. φράουλες φρέσκες
  • 200 γρ. μαρμελάδα μήλο
  • 200 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
  • Για το σιρόπι
  • 1 λίτρο νερό
  • χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  • 150 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω και σκουπίζω τα μήλα. Κόβω τα μήλα στα τέσσερα και αφαιρώ τους πυρήνες. Κόβω το κάθε τέταρτο μήλου σε λεπτές φέτες πάχους 2 χιλιοστών. Περιχύνω τις φετούλες με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  • Βήμα 2 Σε μια κατσαρόλα βάζω να πάρει βράση το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Μόλις πάρει 2-3 βράσεις το σιρόπι προσθέτω τα φετάκια μήλου για 1-2 λεπτά. Τα αποσύρω από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα.
  • Βήμα 3 Βουτυρώνω τις θήκες για μάφινς και προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C.
  • Βήμα 4 Mεταφέρω τις μαρμελάδες σε δύο διαφορετικά κορνέ ζαχαροπλαστικής.
  • Βήμα 5 Πλένω, σκουπίζω και καθαρίζω τις φράουλες και τις κόβω σε λεπτά φετάκια.
  • Βήμα 6 Με φυλλαράκια: Απλώνω στον πάγκο της κουζίνας ένα φυλλαράκι και με ένα πινέλο το βουτυρώνω.
  • Βήμα 7 Με τη βοήθεια του κορνέ απλώνω κατά μήκος μια γραμμή μαρμελάδα φράουλα. Τοποθετώ τα φετάκια μήλου φροντίζοντας το 1/3 του ύψους να εξέχει από το φυλλαράκι. Διπλώνω το φυλλαράκι στη μέση έτσι ώστε το κάτω μέρος να σκεπάζει τη μαρμελάδα και τα 2/3 από τα φετάκια μήλου. Απλώνω ένα δεύτερο φυλλαράκι και επαναλαμβάνω τη διαδικασία, αυτή τη φορά βάζοντας μαρμελάδα μήλο και αντί για φετάκια μήλου και βάζω φέτες φράουλας.
  • Βήμα 8 Βάζω το ένα γεμιστό φυλλαράκι επάνω στο άλλο και προσεκτικά ρολάρω, σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο.
  • Βήμα 9 Τοποθετώ το σαλίγκαρο στη θήκη για μάφιν και με το πινέλο βουτυρώνω την επιφάνεια.
  • Βήμα 10 Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτιάξω 12 μάφινς.
  • Βήμα 11 Με φύλλο κρούστας: Απλώνω ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνω σε όλη την επιφάνεια. Έχοντας την μακριά πλευρά του φύλλου μπροστά μου, πιάνω τις δύο άκρες του φύλλου και διπλώνω κατά το ήμιση μέχρι τη μέση. Κάνω την ίδια κίνηση και με την άλλη πλευρά του φύλλου, φέρνοντας την αντίθετη πλευρά, πάλι μέχρι τη μέση. Έτσι, δημιουργείται μια φαρδιά, μακριά λωρίδα. Βουτυρώνω όλη την επιφάνεια.
  • Βήμα 12 Απλώνω στο πάνω μισό φύλλο λίγη ποσότητα μαρμελάδα μήλο, και στο κάτω μισό φύλλο απλώνω λίγη ποσότητα μαρμελάδα φράουλα.
  • Βήμα 13 Στο σημείο που έχω απλώσει την μαρμελάδα μήλου, στρώνω μια σειρά φετάκια φράουλας καταμήκος στην άκρη της μακριάς πλευράς αφήνοντας ενδιάμεσα στα φετάκια 1½-2 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους (δεν τις βάζω κολλητά την μία δίπλα στην άλλη).
  • Βήμα 14 Σηκώνω με προσοχή το κάτω μέρος του φύλλου που έχω απλώσει την μαρμελάδα φράουλα και το φέρνω να σκεπάσει τις φράουλες κατά το ήμιση. Αφήνω δηλαδή, το πάνω μισό μέρος από τις φετούλες, ακάλυπτο.
  • Βήμα 15 Παίρνω τις φέτες του μήλου και τις τοποθετώ επάνω στο φύλλο στα ενδιάμεσα κενά που έχω αφήσει από τις φράουλες. Πιάνω τις κάτω άκρες του φύλλου που δεν έχουν φρούτα και σκεπάζω (όσο γίνεται) τις φέτες μήλου. Έτσι έχω δημιουργήσει μια μακριά και στενή λωρίδα με μαρμελάδες και φρούτα. Πιάνω την άκρη της μακριάς λωρίδας και τυλίγω σε ρολάκι. Μεταφέρω το ρολάκι στη θήκη για μάφιν και με ένα πινέλο βουτυρώνω την επιφάνεια. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτιάξω 12 μάφινς.
  • Βήμα 16 Ψήνω στο φούρνο στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά αν χρησιμοποιήσω τα Φυλλαράκια ή 30-35 λεπτά αν χρησιμοποιήσω το φύλλο κρούστας. Αποσύρω από το φούρνο και τα αφήνω για 10 λεπτά. Τα βγάζω από τις θήκες και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς, σε σχάρα. Πριν τα σερβίρω, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

Related Posts

ΦΡΑΟΥΛΑ… ΕΡΩΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ!

ΦΡΑΟΥΛΑ… ΕΡΩΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ!

Δροσερές, λαχταριστές, ζουμερές, υπέροχα μυρωδάτες και πεντανόστιμες! Εδώ και λίγες ημέρες τα μπλε κεσεδάκια με τον κατακόκκινο καρπό, έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά, πιστά στο ετήσιο μαγιάτικο ραντεβού τους. Ωρα λοιπόν για λαχταριστές ιδέες με φράουλες, για γλυκίσματα, ποτά και άλλα. Σας δίνω συμβουλές […]

ΦΡΑΟΥΛΟΓΛΥΦΙΤΖΟΥΡΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ

ΦΡΑΟΥΛΟΓΛΥΦΙΤΖΟΥΡΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ

Με τις πρώτες φράουλες της Άνοιξης φτιάχνω μικρά γλυφιτζουράκια που αρέσουν όχι μόνο στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους.