προορισμός…γεύση!

Μεγάλο κεφάλαιο της διατροφής μας το σπανάκι και ακόμα μεγαλύτερη η ιστορία του. Πιστεύετε ότι κατάγεται από την Περσία και μέχρι τον 12ο αιώνα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές.
Το σπανάκι το καταναλώνουμε σχεδόν όλο το χρόνο αλλά η σπορά του ξεκινά κάπου στα μέσα του Αυγούστου και συνεχίζεται μέχρι αρχές Μαρτίου.
Είναι γνωστή η διατροφική του αξία αφού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνων Κ, Α, C και κυρίως σιδήρου όπου βοηθά κυρίως στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το σπανάκι είναι ίσως το πιο δημοφιλές πράσινο λαχανικό και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Τα φύλλα μπορεί να είναι είτε λεία, είτε ελαφρώς κατσαρωμένα στις άκρες τους. Τα νεαρά φύλλα έχουν λαμπερό πράσινο χρώμα ενώ όσο μεγαλώνει το χρώμα γίνεται πιο έντονο και πιο σκούρο.
Η γεύση του έχει μια ανεπαίσθητη πικράδα που ισορροπεί αν συνδιαστεί με γαλακτομικά και αυγά. Τα μικρά, τρυφερά φύλλα μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά σε σαλάτες ενώ τα μεγαλύτερα τα μαγειρεύουμε με αναρίθμητους τρόπους.

.

Φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με σπανάκι και μυρωδικά

Το φιλέτο γαλοπούλας γεμίζετε με σπανάκι και μυρωδικά αλλά και απαλό τυρί κρέμα. Υπέροχη συνταγή που κάνει το κρέας της γαλοπούλας ζουμερό και τρυφερό.

.

Πώς το διαλέγουμε

  • Αγοράζουμε σπανάκι με τρυφερά φύλλα και σκληρούς μίσχους που ευωδιάζει φρεσκάδα.
  • Αποφεύγουμε τα μαραμένα, ζαρωμένα και κίτρινα φύλλα.
  • Το φρέσκο σπανάκι έχει λαμπερό πράσινο χρώμα έως βαθύ σκούρο.
  • Το κρατάμε κλεισμένο σε σακούλα στο ψυγείο για 4 ημέρες το πολύ.

.

Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο και χαλούμι

Κλασική κι αγαπημένη σπανακόπιτα που με το πικάντικο και γεμάτο αρώματα δυόσμου, χαλούμι, γίνεται ονειρεμένη.

.

Πώς το καθαρίζουμε

  • Αν αγοράσουμε προπλυμένο σπανάκι μέσα σε αεροστεγή σακούλα είναι συνήθως καθαρό. Καλό είναι, όμως, να το ξεπλύνετε και εσείς για 1-2 φορές.
  • Αν αγοράσουμε χύμα σπανάκι από τη λαϊκή, ξεκινάμε κόβοντας πρώτα την ρίζα του και κατόπιν πετάμε όσα από τα φύλλα είναι κίτρινα ή πολύ μαραμένα.
  • Αν έχει σκληρούς μίσχους κόβουμε και αυτούς. Επίσης, μερικές φορές το «νεύρο» το οποίο διατρέχει το φύλλα είναι σκληρό και μεγάλο. Για να το αφαιρέσουμε, διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος στη μέση με τον μίσχο στραμμένο προς τα έξω και στη συνέχεια τον αφαιρούμε με μαχαίρι.
  • Αφού τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία βάζουμε όλο το σπανάκι σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό μέχρι να φύγουν οι ακαθαρσίες και τα χώματα.

.

Σαλάτα με σπανάκι, ψητά ροδάκινα και κρεμμύδια

Τα ζουμερά ροδάκινα ταιριάζουν απόλυτα με το σπανάκι και το «δυνατό» κρεμμύδι. Αν θέλετε μπορείτε να τα ψήσετε και σε σχαροτήγανο ή ακόμα καλύτερα στα κάρβουνα. Θα δώσουν καπνιστή νότα στη σαλάτα.

Κοτόπιτες ανοιχτές με σπανάκι, σε φύλλο κρούστας

Πανεύκολες κοτόπιτες με άρωμα δυόσμου. Αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο από προηγούμενη συνταγή, ψητό ή βραστό, μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε μια πεντανόστιμη πιτούλα που θα αρέσει σε όλους.

κοτόπιτες

.

Πώς το καταναλώνουμε

Τα μικρά, τρυφερά φύλλα είναι καλύτερα να φαγωθούν ωμά. Τα μεγαλύτερα μπορείτε να φτιάξετε παραδοσιακές πίτες αλλά και να τα μαγειρέψετε στον ατμό για 3-4 λεπτά, στο φούρνο για 8-10 λεπτά ή να το προσθέσετε σε ριζότα, ομελέτες τα τελευταία 2 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.

.

Ψωμί με πέστο σπανακιού-φέτας

Εύκολο ψωμάκι που μοσχομυρίζει ελληνικές γεύσεις από το σπανάκι και την φέτα. Φυσικά μπορείτε εκτός από σπανάκι να βάλετε και ρόκα, βλήτα ή άλλα χόρτα που αγαπάτε.

.

Μικρά μυστικά

  • Μη πλένετε το σπανάκι πριν το βάλετε στο ψυγείο, γιατί η υγρασία θα το χαλάσει. Το πλένετε μόνο λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε.
  • Μη το βράσετε για πολλή ώρα γιατί θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών του συστατικών.
    Αν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε σε πίτες, αφού το ψιλοκόψετε, αλατίστε το και τρίψτε το γερά με τα χέρια σας για να χάσει τα υγρά του και να μη μουλιάσει τα φύλλα της πίτας.
  • Δείξτε εγκράτεια στην προσθήκη υγρών (νερό, ζωμό) όταν το χρησιμοποιήσετε στην κατσαρόλα (π.χ. σπανακόρυζο) γιατί βγάζει αρκετά υγρά και ίσως σας χαλάσει την υφή του φαγητού.
  • Αν το χρησιμοποιήσουμε ωμό, αμέσως μετά το πλύσιμο, βάζουμε τα φύλλα σε στεγνωτήρα λαχανικών για απομακρύνουμε εντελώς το νερό και να μην χαλάσει τη σαλάτα μας.

.

Τάρτα με ζύμη μπριζέ με σπανάκι

Μια τάρτα με διαφορετική ζύμη αφού περιέχει σπανάκι φρέσκο. Μπορείτε να την φτιάξετε και με κατεψυγμένο αλλά ίσως χρειαστείτε περισσότερο αλεύρι αφού η υγρασία είναι πολύ περισσότερη.

tarta spanaki

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *