προορισμός…γεύση!

Ένας παραδοσιακός χαλβάς με συνοδευτικό μια σάλτσα με τη δυνατή γεύση από το ταχίνι.

pinit
0 Add to Favorites
4 από 1 αξιολόγηση

χαλβας σιμιγδαλενιος με καρυδι και σαλτσα απο ταχινι και μελι

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 5 λεπ Cook Time 30 λεπ Rest Time 1 λεπ Total Time 36 λεπτά. Servings: 6 Best Season: Για όλες τις εποχές

Περιγραφή

Ένας παραδοσιακός χαλβάς με συνοδευτικό μια σάλτσα με τη δυνατή γεύση από το ταχίνι.

Υλικά

Για το χαλβά

Για το σιρόπι

Για τη σάλτσα με ταχίνι και μέλι

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Video
Ανενεργό Ενεργό

Για το σιρόπι:

  1. Σε μια μέτρια και βαριά κατσαρόλα ρίχνω όλα τα υλικά και τα αφήνω να βράσουν για 4 – 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός), ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρω από τη φωτιά και σουρώνω το σιρόπι. Το αφήνω κατά μέρος, διατηρώντας το καυτό.

    blank

Για το χαλβά:

  1. Καθαρίζω καλά τη βαριά κατσαρόλα όπου έφτιαξα το σιρόπι και ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω πασπαλιστά και σε δόσεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει. Καβουρδίζω έτσι το σιμιγδάλι για λίγα λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του.

    blank
  2. Προσθέτω την καρυδόψιχα και συνεχίζω το καβούρδισμα, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα, ώσπου το σιμιγδάλι να σκουρύνει λίγο ακόμη. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το καυτό σιρόπι, προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει.

    blank
  3. Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι, να φουσκώσει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

    blank
  4. Αποσύρω και πάλι το σκεύος από τη φωτιά και το σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα. Το αφήνω κατά μέρος για 8 – 10 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και το αδειάζω σε μια φόρμα μπομπέ, ειδική για ζελέ ή χαλβά ή το μοιράζω σε ατομικά φορμάκια ή μπολάκια. Το αφήνω να κρυώσει καλά.

    blank

Για τη σάλτσα:

  1. Σε ένα μπολ βάζω την κρέμα γάλακτος, το ταχίνι με μέλι (ή το μείγμα από ταχίνι και μέλι που έφτιαξα με τα δύο ξεχωριστά υλικά) και την κανέλα. Χτυπάω καλά με σύρμα μέχρι να ενωθούν.

    blank

Για το σερβίρισμα:

  1. Ξεφορμάρω το χαλβά (σε όποια φόρμα ή φορμάκια τον έχω βάλει) και περιχύνω με τη σάλτσα από μέλι και ταχίνι. Πασπαλίζω με την κανέλα και σερβίρω.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 6


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: χαλβας σιμιγδαλενιος καρυδι σαλτσα απο ταχινι μελι

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Wow, this amazing!

Απάντηση