Σουσαμομπακλαβάς
Υλικά
Για τη γέμιση
Για το σιρόπι
Εκτέλεση
Γέμιση
-
Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Απλώνω το σουσάμι σε ένα μεγάλο ταψί και το ψήνω για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, αλλά να μην σκουρύνει. Στη συνέχεια το ρίχνω στο μπλέντερ και το χτυπάω για λίγο, με διακοπτόμενη λειτουργία, έτσι ώστε να σπάσουν οι σπόροι αλλά να μην γίνουν σκόνη. Το αδειάζω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω την αμυγδαλόψιχα, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.
Μπακλαβάς
-
Αφήνω κατά μέρος 3 φύλλα. Λαδώνω ελαφρώς το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου. Στρώνω 3 φύλλα στον πυθμένα του ταψιού, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα. Σκορπίζω επάνω τους 2 - 3 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης, σκεπάζω με ένα ακόμη φύλλο και σκορπίζω από πάνω του γέμιση. Συνεχίζω τη διαδικασία, βάζοντας ένα-ένα τα φύλλα και πασπαλίζοντάς τα με τη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώνω με τα 3 φύλλα που άφησα κατά μέρος, τα οποία δεν πασπαλίζω με γέμιση.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το μπακλαβά σε ρόμβους ή σε τετράγωνα μικρά κομμάτια. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μπρίκι, μέχρι να κάψει και ρίχνω από περίπου 1 κουτ. σούπας καυτό λάδι πάνω σε κάθε κομμάτι μπακλαβά. Ψήνω το γλυκό για 30 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζω το μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει και να γίνει χλιαρός.
User Reviews
Yummy