προορισμός…γεύση!

Συνηθίσαμε το ταπεινό σουσάμι σαν διακοσμητικό στοιχείο σε πολλά γλυκίσματα αλλά εδώ κατέχει περίοπτη θέση ως πρωταγωνιστικό υλικό στη γέμιση μπακλαβά.

pinit
0 Add to Favorites
5 από 1 αξιολόγηση

σουσαμομπακλαβας

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 30 λεπ Rest Time 1 λεπ Total Time 31 λεπτά. Servings: 8 Best Season: Για όλες τις εποχές

Περιγραφή

Συνηθίσαμε το ταπεινό σουσάμι σαν διακοσμητικό στοιχείο σε πολλά γλυκίσματα αλλά εδώ κατέχει περίοπτη θέση ως πρωταγωνιστικό υλικό στη γέμιση μπακλαβά. Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε χύμα σουσάμι από ένα μπαχαράδικο ή ένα καλό μπακάλικο ή το αγοράζουμε από το φούρνο της γειτονιάς.

Υλικά

Για τη γέμιση

Για το σιρόπι

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Video
Ανενεργό Ενεργό

Γέμιση:

  1. Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Απλώνω το σουσάμι σε ένα μεγάλο ταψί και το ψήνω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, αλλά να μην σκουρύνει. Στη συνέχεια το ρίχνω στο μπλέντερ και το χτυπάω για λίγο, με διακοπτόμενη λειτουργία, έτσι ώστε να σπάσουν οι σπόροι αλλά να μην γίνουν σκόνη. Το αδειάζω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω την αμυγδαλόψιχα, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.

    blank

Μπακλαβάς:

  1. Αφήνω κατά μέρος 3 φύλλα. Λαδώνω ελαφρώς το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου. Στρώνω 3 φύλλα στον πυθμένα του ταψιού, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα. Σκορπίζω επάνω τους 2 – 3 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης, σκεπάζω με ένα ακόμη φύλλο και σκορπίζω από πάνω του γέμιση. Συνεχίζω τη διαδικασία, βάζοντας ένα-ένα τα φύλλα και πασπαλίζοντάς τα με τη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώνω με τα 3 φύλλα που άφησα κατά μέρος, τα οποία δεν πασπαλίζω με γέμιση.

    blank
  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.

    blank
  3. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το μπακλαβά σε ρόμβους ή σε τετράγωνα μικρά κομμάτια. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μπρίκι, μέχρι να κάψει και ρίχνω από περίπου 1 κουτ. σούπας καυτό λάδι πάνω σε κάθε κομμάτι μπακλαβά. Ψήνω το γλυκό για 30 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζω το μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει και να γίνει χλιαρός.

    blank

Σιρόπι:

  1. Βάζω όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και τα βράζω σε μέτρια φωτιά, για 5 – 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μέχρι το σιρόπι να δέσει. Σουρώνω το καυτό σιρόπι και περιχύνω τον χλιαρό μπακλαβά.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 8


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: σουσαμομπακλαβας

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

Απάντηση