προορισμός…γεύση!

Prep Time 40 mins Cook Time 30 mins Total Time 1 hr 10 mins Servings: 4

Υλικά

Για 30 ντολμαδάκια

Για τη γέμιση

Εκτέλεση

Video
Off On

Για τη γέμιση

  1. Πλένω καλά όλα τα μυριστικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο, άνηθο, δυόσμο), τα χοντροκόβω και τα βάζω στο μούλτι μαζί με το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα. Αδειάζω τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτω τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω καλά.

Για τα ντολμαδάκια

  1. Βάζω σε μια κατσαρόλα μπόλικο αλατισμένο νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνω τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζω για 4 λεπτά. Τα μεταφέρω με μια τρυπητή κουτάλα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και παγάκια για να διατηρήσω το χρώμα τους.

  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνω όσα αμπελόφυλλα είναι κατεστραμμένα ή ακατάλληλα για τύλιγμα( με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).

  3. Στρώνω ένα αμπελόφυλλο (με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζω 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιώ δύο από αυτά μαζί για ένα ντολμαδάκι. Τυλίγω τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.

  4. Τοποθετώ τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο σειρές. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ενδιάμεσα, «στριμώχνω» τις φέτες του λεμονιού και προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζω τα ντολμαδάκια με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους και σιγοβράζω τα ντολμαδάκια για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα και να βράσει το ρύζι.

  5. Σερβίρω τα ντολμαδάκια με απλό γιαούρτι ή ένα ελαφρύ τζατζίκι αρωματισμένο με δυόσμο.

Keywords: ντολμαδάκια με μυριστικά

User Reviews

5 out of 5
Based on 1 ratings
5 Stars
1
4 Stars
0
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Rate this recipe

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Alexandra

    Yummy