προορισμός…γεύση!

Prep Time 15 λεπ Cook Time 25 λεπ Total Time 40 λεπτά. Servings: 4

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Βάζω το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα και τον ζεσταίνω μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, τον αφήνω να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά.

  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζω 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα σπαράγγια και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Τα μεταφέρω σε ένα πιάτο και τα διατηρώ ζεστά.

  3. Σε μια άλλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και το πράσο. Αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το κριθαράκι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 1 λεπτό, μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτω τον πελτέ και το σκόρδο και καβουρδίζω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μείγμα. Σβήνω με το κρασί, ανακατεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω την ντοματοχυμό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.

  4. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση βραστού ζωμού και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγομαγειρεύω, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Προσθέτω την επόμενη δόση και σιγομαγειρεύω μέχρι να απορροφηθεί και αυτή. Με άλλα λόγια, μαγειρεύω το κριθαράκι με την τεχνική του ριζότο, δηλαδή ρίχνοντας μια δόση ζωμού, κάθε φορά που απορροφάται η προηγούμενη. Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.

  5. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω μια γενναία δόση πάπρικας και το επιπλέον ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά. Σερβίρω το κριθαρότο αμέσως με τα σοταρισμένα σπαράγγια.

Note

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ:  Η συνταγή είναι υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλού θερμιδικού φορτίου. Ο συνδυασμός του ντοματοχυμού με το πράσο, το κρεμμυδάκι και το σκόρδο αφήνουν μια μοναδική γεύση στον ουρανίσκο άκρως απολαυστική. Όσον αφορά την θρεπτική προσέγγιση, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό ενώ το κριθαράκι περιέχει υδατάνθρακες απαραίτητους για την παροχή ενέργειας. Από την άλλη ο ντοματοχυμός και ο ντοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης προσδίδουν στην συνταγή σημαντικά ποσά λυκοπενίου. Το λυκοπένιο ανήκει στην κατηγορία των ισχυρών αντιοξειδωτικών, μειώνει την χοληστερόλη και δρα προφυλακτικά κατά της οξείδωσης της χοληστερόλης LDL. Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2003 έδειξε μείωση κατά 9% της ολικής χοληστερόλης λόγω κατανάλωσης 35 mg λυκοπενίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου είναι μεγαλύτερη στον πολτό ντομάτας από ό, τι στις ωμές ντομάτες. Γι’αυτό, για τη μείωση της LDL χοληστερόλης μια μετά ανάλυση συστήνει την κατανάλωση 1κ.γλ  πολτό ντομάτας την ημέρα (25–44 mg λυκοπενίου).

Keywords: κριθαρότο κοκκινιστό με πράσα

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

Απάντηση