προορισμός…γεύση!

«Καιρός φέρνει τα λάχανα…»,  «σιγά τα λάχανα…», «θα σε φάω λάχανο…» είναι λίγες από τις ατάκες που μπορεί να χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας… γιατί; ίσως γιατί το λάχανο είναι από τα αγαπημένα μας που απολαμβάνουμε σε συνταγές με όλους τους τρόπους… σαλάτες, σούπες, ντολμάδες, ριζότο…. Ωμό, βραστό, στον ατμό ακόμη και τουρσί. Σας έχω τις 10 πιο αγαπημένες μου συνταγές για να δείτε τελικά ότι είναι «σπουδαία τα λάχανα»!

.

Κέικ «πολίτικη λαχανοσαλάτα» με μοτσαρέλα

Η κλασσική κι αγαπημένη πολίτικη σαλάτα με το λάχανο γίνεται κέικ με μοτσαρέλα. Αν σας περισσέψει σαλάτα από το μεσημεριανό τραπέζι, μπορείτε να την στραγγίξετε καλά από το λάδι της και να την χρησιμοποιήσετε.

.

Λαχανόρυζο Πολίτικο με καρότα και μυρωδικά

Αν θέλουμε πιο χορταστικό το φαγητό, μπορούμε να προσθέσουμε περίπου 150 γρ. χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας, κομμένο σε φέτες. Πρώτα το τηγανίζουμε σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να γίνει τραγανό, και το αφήνουμε στην άκρη. Το ρίχνουμε στο φαγητό τα τελευταία 5 λεπτά, μαζί με τις σταφίδες και τα μυρωδικά.

Ριζότο με λάχανο πολίτικο

Κάτι ανάμεσα σε λαχανόρυζο και πολίτικη σαλάτα με ρύζι, αυτό το πιάτο δεν είναι άλλο από ένα αμάλγαμα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και ιταλικής τεχνικής. Ενα πρώτο πιάτο που στέκεται περήφανα σε κάθε χειμωνιάτικο γιορτινό τραπέζι!

.

Λάχανο ολόκληρο γεμιστό με κιμά και λουκάνικα

Αν δεν έχετε το χρόνο να φτιάξετε τους κλασικούς λαχανοντολμάδες, τυλίγοντας τα φύλλα ένα-ένα, αυτή η συνταγή είναι για σας! Εύκολη, σύντομη και με εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση.

.

Ξινολάχανο

Διάσημο από τη βόρεια Ευρώπη μέχρι τη… βόρεια Ελλάδα. Είναι μεν τουρσί αλλά σερβίρεται σε μεγάλη ποσότητα, σαν συνοδευτικό. Στη Μακεδονία και τη Θράκη το ξινολάχανο είναι από τα κυριότερα συνοδευτικά για κρέας και κοτόπουλο. Η παραδοσιακή τεχνική είναι αρκετά μπελαλίδικη και απαιτεί εξοπλισμό και χώρο που στις πόλεις δεν διαθέτουμε. Διαλέξτε λάχανο κοζανίτικο (στα Επτάνησα το λένε και «βρεζότο») που είναι πιο αφράτο, με φύλλα που δεν φτιάχνουν πολύ σφικτό κεφάλι.

Λάχανο τουρσί, πολίτικο

Ουζομεζές από τους λίγους, χειμώνα-καλοκαίρι. Όπως και στην ωμή εκδοχή της σαλάτας, ο συνδυασμός λάχανου άσπρου και κόκκινου με την καυτερή πιπερίτσα και το σέλινο είναι από τους καλύτερους που έχω δοκιμάσει. Εδώ το τουρσί συντηρείται αποκλειστικά σε άρμη και όχι σε ξίδι.

.

Λαχανόσουπα χειμωνιάτικη

Αν θέλουμε, μπορούμε να περάσουμε τη σούπα από το μπλέντερ για να αποκτήσει βελούδινη υφή, σαν κρέμα. Αν είναι αρκετά υδαρή, την αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις σε μέτρια φωτιά. Αν προκύψει σφικτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό ζωμό ή γάλα.

.

Λαχανοσαλάτα Κόλσλοου

Αμερικανική λαχανοσαλάτα που συνοδεύει συνήθως τα ψητά κρέατα και πουλερικά και που εμπλουτίζεται με μαγιονέζα. Προτείνουμε να την αντικαταστήσετε με στραγγιστό γιαούρτι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα αλλά και για να μην ισοπεδωθεί η φίνα γεύση των λαχανικών.

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι

Αν θέλουμε, σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σκέτους, χωρίς τη σάλτσα της κατσαρόλας. Εκτός νηστείας, μπορούμε να τους αυγοκόψουμε ή να τους σερβίρουμε με μια σάλτσα που θα φτιάξουμε…

.

Λαχανοντολμάδες «της τεμπέλας»

Αυτή η συνταγή για λαχανοντολμάδες είναι εύκολη και γρήγορη. Οι τεμπέλικοι αυτοί λαχανοντολμάδες είναι τόσο νόστιμοι, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους κλασικούς παραδοσιακούς αλλά χρονοβόρους ντολμάδες. Συνοδεύεται με τη σάλτσα γιαουρτιού που θα τον δροσίσει και θα του δώσει πιο ανάλαφρη νότα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *