προορισμός…γεύση!

Το δέντρο του λωτού καλλιεργείτε στην Ιαπωνία για περισσότερο από 1000 χρόνια και ο λωτός έχει γίνει το εθνικό τους φρούτο. Στις 9 Αυγούστου 1945, μετά την πτώση της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, μόλις 5 δέντρα κατάφεραν να επιβιώσουν και βοήθησαν ώστε να δημιουργηθούν νέα φυτά. Ο λωτός έγινε το σύμβολο της δύναμης σε όλη τη χώρα.

Δεν γνωρίζω πότε ταξιδέψε στη χώρα μας, αλλά αναφορές του βρίσκουμε στην Οδύσσεια, όταν ο Οδυσσέας βρέθηκε στο νησί των Λωτοφάγων.  Ο τόπος αυτός προσδιορίζεται στο νησί Djebra (Τζιέρμπα), το μεγαλύτερο νησί της Τυνησίας που βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εκεί, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του βγήκαν στην ακτή και έδεσαν τα πλοία τους. Αφού έφαγαν και ήπιαν όλα όσα είχαν απομείνει μετά από το ταξίδι τους, ο Οδυσσέας έδωσε την εντολή σε τρεις συντρόφους του να πάνε να εξερευνήσουν το μέρος, αλλά και να συναντήσουν τους κατοίκους, προκειμένου να βρουν εφόδια για το υπόλοιπο ταξίδι τους. Οι Λωτοφάγοι έδειξαν ένα πολύ φιλόξενο πρόσωπο προς τους συντρόφους του Οδυσσέα. Μόλις μπήκαν στη χώρα, τους υποδέχθηκαν και τους πρόσφεραν φαγητό και ποτό. Τότε, οι σύντροφοι δέχθηκαν να δοκιμάσουν τον λωτό και μαγεύτηκαν από τη γλυκιά γεύση του. Με μιας, ξέχασαν τους συντρόφους τους, αφού όπως λέει ο μύθος, ο λωτός σε έκανε να ξεχνάς κάθε δυσάρεστη ανάμνηση και να μην θέλεις να αποχωρήσεις από το μέρος που βρίσκεσαι. Οταν ο Οδυσσέας βρήκε τους συντρόφους του, αναγκάστηκε να τους δέσει με σκοινιά και να τους τραβήξει μέχρι το πλοίο, δένοντάς τους στα κατάρτια.

Τάρτα με compote λωτού αρωματισμένο με Nectar Samos

Μια εξαιρετική τάρτα με compote ώριμου λωτού, που γλυκαίνει ακόμη περισσότερο με το Nectar Samos.

Λωτοί γεμιστοί με αρωματικό πλιγούρι

Απόλυτα χορτοφαγική και νηστίσιμη είναι τέλεια για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά.

Διαφορετικές ποικιλίες

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λωτού σε όλο τον κόσμο. Στους πάγκους της αγοράς, θα βρείτε τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες:

Ο ευρωπαϊκός λωτός: στρογγυλός, λείος και πορτοκαλί, τρώγεται πολύ ώριμος. Αυτή η ποικιλία καλλιεργείται ιδιαίτερα στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο μηλολωτός, που ονομάζεται επίσης Fuyu παράγεται κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία. Έχει σφιχτή, τραγανή και μη στυφή σάρκα με άρωμα βανίλιας.

Sharon: γλυκό και χωρίς σπόρους, καλλιεργείται κυρίως στο Ισραήλ και την Ιαπωνία.

Στην Ελληνική χλωρίδα υπάρχουν 20 είδη με 4 παραλλαγές. Οι κυριότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι οι: Γκόσο (Gosho), Εύρηκα (Eureka), Ιμότο (Imoto), Ίζου (Izu), Ρόγιο Μπριγιάντε (Rojo Brillante), Τάμοπαν (Tamopan), Τανενάσι (Tanenashi), Τζίρο (Jiro), Φούγιου (Fuyu) και Χασίγια (Hashiya).

Ευεργετικές ιδιότητες

Ο λωτός είναι ένα από τα πιο δυναμωτικά φρούτα . Με 19 γραμμάρια υδατάνθρακες και 81 mg βιταμίνη C ανά 100 γραμμάρια, μας δίνει ένα φρούτο σούπερ τροφή! Ο λωτός είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό χάρη στα καροτενοειδή που περιέχει. Η δράση τους ενισχύεται επίσης από την παρουσία λυκοπενίων, χρωστικών που έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και να εμποδίζουν την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου . Τέλος, ο λωτός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου και φυτικών ινών, απαραίτητων για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Μαρμελάδα λωτού

Η ζάχαρη για μαρμελάδες υπάρχει πολύ εύκολα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Περιέχει πηκτίνη και βοηθά να δέσουν οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού.

Σαλάτα με κινόα, μαυρομάτικα φασόλια και λωτούς

Μια απίθανη σαλάτα με κινόα, που εμπλουτίζεται με φασόλια και γλυκούς, φθινοπωρινούς λωτούς. Είναι πολύ χορταστική μπορείτε να την απολαύσετε και ζεστή και κρύα αλλά και να την πάρετε μαζί σας και στο γραφείο για ελαφρύ γεύμα.

Πώς τρώμε τον λωτό

Ο λωτός είναι διαθέσιμος μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, οπότε πρέπει να τον εκμεταλλευτείς όσο υπάρχει ακόμη χρόνος! Ο ευρωπαϊκός λωτός τρώγεται καλύτερα πολύ ώριμος για να μην είναι στυφός. Ορισμένες ποικιλίες είναι γεμάτες με τανίνες που είναι υπεύθυνες για αυτή τη στυπτική αίσθηση που δίνει στη γλώσσα. Όσο περισσότερο ωριμάζει το φρούτο, τόσο αυξάνεται η ζάχαρη και η πηκτίνη, οπότε έτσι πρέπει να καταναλώνεται. Όταν ο λωτός είναι πολύ απαλός και το δέρμα του γίνεται σχεδόν ημιδιαφανές και ρυτιδώνει, η γεύση του είναι πραγματική απόλαυση. Όσο για τον μηλόλωτο, είναι φυσικά πιο σφιχτός. Απαλός και γλυκός, ανεξάρτητα από το βαθμό ωρίμανσής του.

Πώς διατηρούμε τους λωτούς;

Οι ώριμοι λωτούς μπορούν να διατηρηθούν μόνο για λίγες μέρες στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου. Αν είναι ακόμη σκληρός, μπορείτε να το αφήσετε να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετώντας το σε ένα καλάθι με φρούτα με μπανάνες ή μήλα, μπορείτε να επιταχύνετε την ωρίμανσή του. Τέλος, να ξέρετε ότι ο λωτός καταψύχετε τέλεια. Εκμεταλλευτείτε το φθινόπωρο για να χορτάσετε και να το απολαύσετε όλο το χρόνο!

Πώς τους τρώμε και τους μαγειρεύουμε;

Πριν απολαύσετε έναν λωτό ωμό, ξεπλύνετε τον με τρεχούμενο νερό και αφαιρέστε το κοτσάνι του. Στη συνέχεια, μπορείτε απλά να τονκόψετε στη μέση και να φάτε τη σάρκα με ένα μικρό κουτάλι, όπως το πεπόνι. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τους σπόρους. Το Fuyu μπορεί να δαγκωθεί σαν μήλο. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τη φλούδα για να τον προσθέσετε σε φρουτοσαλάτα ή σε smoothies.
Ο λωτός θα ταιριάξει πολύ και με τα αλμυρά τρόφιμα ακόμα και με ένα απλό κομμάτι τυρί. Για παράδειγμα, μπορείτε να το μαγειρέψετε στον ατμό για λίγα λεπτά για να φτιάξετε έναν πουρέ που μπορείτε να τον σερβίρετε με γλυκά, φιλέτο κοτόπουλο ή φιλέτο γαλοπούλας
Αν σας αρέσουν οι λουκουμάδες, μπορείτε να φτιάξετε λουκουμάδες λωτού! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε μια ζύμη για λουκουμάδες, να κόψετε τους λωτούς σε φέτες και να τους περάσετε στο αλεύρι πριν τους βουτήξετε στη ζύμη. Στη συνέχεια, βάλτε προσεκτικά τα φρούτα στο καυτό ελαιόλαδο και αφήστε τα να τηγανιστούν για 1-2 λεπτά. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνετε!

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *