destination taste!

ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

: 15 min
: 40 min
           
: 24 hr

Μπορεί να φαίνεται παράξενο η ντομάτα να γίνεται γλυκό αλλά συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Το σημαντικό είναι να βρω μικρά, σφιχτά ντοματάκια (πομοντόρια) χωρίς πολλά σπόρια.

Υλικά
  • 1 κιλό ντοματάκια, μικρά, σφιχτά (πομοντόρια)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κλωνάρι φρέσκιας αρμπαρόριζας
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • χυμό από 2 λεμόνια
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω καλά τα ντοματάκια και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρώ το κοτσάνι (μαζί με τη ρίζα του) δημιουργώντας μια μικρή τρυπούλα στην κορυφή τους.. Χαράζω με το μαχαίρι, ελαφρά την φλούδα τους.
  • Βήμα 2 Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, και μόλις πάρει βράση, ρίχνω τα μισά ντοματάκια. Βράζω για 1 λεπτό μόνο και τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτήρι.
  • Βήμα 3 Ρίχνω και τα υπόλοιπα ντοματάκια για 1 λεπτό στο νερό που βράζει και τα αποσύρω με την κουτάλα.
  • Βήμα 4 Αφαιρώ από τα ντοματάκια τις φλούδες τους, και τα πιέζω ελαφρά για να φύγουν οι σπόροι τους από την τρυπούλα που υπάρχει στην κορυφή τους.
  • Βήμα 5 Βάζω τα ντοματάκια σε ένα σουρωτήρι, ραντίζοντάς τα με το χυμό των λεμονιών και τα αφήνω έτσι για 1½ ώρα. Τα ξεπλένω και τα αφήνω να στραγγίξουν καλά.
  • Βήμα 6 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, την βανίλια (ανοιγμένη στη μέση με κοφτερό μαχαίρι) και την αρμπαρόριζα. Προσθέτω τα ντοματάκια και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά (από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός) αφαιρώντας με προσοχή τον αφρό που σχηματίζεται.
  • Βήμα 7 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω το γλυκό για 24 ώρες.
  • Βήμα 8 Την επόμενη μέρα, ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζω για 30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Βήμα 9 Αποσύρω από τη φωτιά, αφαιρώ την κανέλα, τον λοβό της βανίλιας, την αρμπαρόριζα και προσθέτω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
  • Βήμα 10 Γεμίζω το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρώ για 2 μήνες περίπου στο ψυγείο.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι