destination taste!

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΚΑΡΥΔΑΤΑ, ΑΦΡΑΤΑ

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΚΑΡΥΔΑΤΑ, ΑΦΡΑΤΑ

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΚΑΡΥΔΑΤΑ, ΑΦΡΑΤΑ

: 30-40 μπισκότα
: 30 min
: 20 min

Στην Αράχωβα φτιάχνουν αυτά τα αφράτα και τραγανά κουλουράκια, με μπόλικη καρυδόψιχα στη ζύμη είναι το καλύυερο κέρασμα των γιορτών. Παραδοσιακά, τα ραντίζετε με ανθόνερο όταν είναι ακόμα καυτά και τα πασπαλίζετε με άφθονη ζάχαρη άχνη ώστε να μοιάζουν με κουραμπιεδάκια.

Υλικά
  • 1 κιλό καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • λίγη κανέλα, σε σκόνη
  • λίγο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 10 ασπράδια αυγών, βιολογικά
  • μερικά μεγάλα κομμάτια καρυδόψιχας, για τη διακόσμηση
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια λεκάνη ανακατεύω καλά την καρυδόψιχα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτω το κονιάκ και ανακατεύω με τα χέρια μου, μέχρι το μείγμα να νοτιστεί.
  • Βήμα 2 Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια, μέχρι να φτιάξω σφικτή μαρέγκα. Την προσθέτω στη λεκάνη και ανακατεύω με απαλές κυκλικές κινήσεις με μια μαρίζ.
  • Βήμα 3 Παίρνω κουταλιές από το μείγμα και τις πλάθω στρογγυλές μπαλίτσες, τις οποίες πιέζω ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο. Στο κέντρο κάθε μπισκότου μπήγω από ένα μεγάλο κομμάτι καρυδόψιχας.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Βήμα 5 Αραδιάζω τα μπισκότα σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνω για 15 – 20 λεπτά.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι