destination taste!

ΣΟΥΣΑΜΟΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

ΣΟΥΣΑΜΟΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

ΣΟΥΣΑΜΟΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

: 8-10
: 30 min
: 1 hr 15 min

Συνηθίσαμε το ταπεινό σουσάμι σαν διακοσμητικό στοιχείο σε πολλά γλυκίσματα αλλά εδώ κατέχει περίοπτη θέση ως πρωταγωνιστικό υλικό στη γέμιση μπακλαβά. Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε χύμα σουσάμι από ένα μπαχαράδικο ή ένα καλό μπακάλικο ή το αγοράζουμε από το φούρνο της γειτονιάς.

Υλικά
  • 1 κιλό (2 πακέτα) φύλλα κρούστας για γλυκά ή φύλλα Βυρηττού
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σουσάμι
  • 500 γρ. αμυγδαλόψιχα, ψιλοκοπανισμένη (όχι όμως σε σκόνη)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Για το σιρόπι
  • 4 νεροπότηρα (1.200 ml) νερό
  • 4 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 – 5 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γέμιση: Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Απλώνω το σουσάμι σε ένα μεγάλο ταψί και το ψήνω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, αλλά να μην σκουρύνει. Στη συνέχεια το ρίχνω στο μπλέντερ και το χτυπάω για λίγο, με διακοπτόμενη λειτουργία, έτσι ώστε να σπάσουν οι σπόροι αλλά να μην γίνουν σκόνη. Το αδειάζω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω την αμυγδαλόψιχα, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 2 Μπακλαβάς: Αφήνω κατά μέρος 3 φύλλα. Λαδώνω ελαφρώς το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου. Στρώνω 3 φύλλα στον πυθμένα του ταψιού, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα. Σκορπίζω επάνω τους 2 – 3 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης, σκεπάζω με ένα ακόμη φύλλο και σκορπίζω από πάνω του γέμιση. Συνεχίζω τη διαδικασία, βάζοντας ένα-ένα τα φύλλα και πασπαλίζοντάς τα με τη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώνω με τα 3 φύλλα που άφησα κατά μέρος, τα οποία δεν πασπαλίζω με γέμιση.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
  • Βήμα 4 Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το μπακλαβά σε ρόμβους ή σε τετράγωνα μικρά κομμάτια. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μπρίκι, μέχρι να κάψει και ρίχνω από περίπου 1 κουτ. σούπας καυτό λάδι πάνω σε κάθε κομμάτι μπακλαβά. Ψήνω το γλυκό για 30 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζω το μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει και να γίνει χλιαρός.
  • Βήμα 5 Σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και τα βράζω σε μέτρια φωτιά, για 5 – 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μέχρι το σιρόπι να δέσει. Σουρώνω το καυτό σιρόπι και περιχύνω τον χλιαρό μπακλαβά.