destination taste!

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

: 6-8
: 5 min
: 30 min

Ένας παραδοσιακός χαλβάς με συνοδευτικό μια σάλτσα με τη δυνατή γεύση από το ταχίνι.

Υλικά
  • Για το χαλβά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • Για το σιρόπι
  • 5 φλιτζ. τσαγιού (1 λίτρο) νερό
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • Για τη σάλτσα με ταχίνι και μέλι
  • 2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 4 κουτ. σούπας ταχίνι με μέλι (θα το βρείτε σε βαζάκια, από όλες τις γνωστές εταιρίες που παράγουν χαλβά του μπακάλη ή ταχίνι, αλλιώς φτιάχνετε εσείς το μείγμα, ανακατεύοντας 2 κουτ. σούπας ταχίνι με 2 κουτ. σούπας μέλι)
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια και βαριά κατσαρόλα ρίχνω όλα τα υλικά και τα αφήνω να βράσουν για 4 – 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός), ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρω από τη φωτιά και σουρώνω το σιρόπι. Το αφήνω κατά μέρος, διατηρώντας το καυτό.
  • Βήμα 2 Για το χαλβά: Καθαρίζω καλά τη βαριά κατσαρόλα όπου έφτιαξα το σιρόπι και ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω πασπαλιστά και σε δόσεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει. Καβουρδίζω έτσι το σιμιγδάλι για λίγα λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του.
  • Βήμα 3 Προσθέτω την καρυδόψιχα και συνεχίζω το καβούρδισμα, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα, ώσπου το σιμιγδάλι να σκουρύνει λίγο ακόμη. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το καυτό σιρόπι, προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει.
  • Βήμα 4 Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι, να φουσκώσει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Βήμα 5 Αποσύρω και πάλι το σκεύος από τη φωτιά και το σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα. Το αφήνω κατά μέρος για 8 – 10 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και το αδειάζω σε μια φόρμα μπομπέ, ειδική για ζελέ ή χαλβά ή το μοιράζω σε ατομικά φορμάκια ή μπολάκια. Το αφήνω να κρυώσει καλά.
  • Βήμα 6 Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ βάζω την κρέμα γάλακτος, το ταχίνι με μέλι (ή το μείγμα από ταχίνι και μέλι που έφτιαξα με τα δύο ξεχωριστά υλικά) και την κανέλα. Χτυπάω καλά με σύρμα μέχρι να ενωθούν.
  • Βήμα 7 Για το σερβίρισμα: Ξεφορμάρω το χαλβά (σε όποια φόρμα ή φορμάκια τον έχω βάλει) και περιχύνω με τη σάλτσα από μέλι και ταχίνι. Πασπαλίζω με την κανέλα και σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια