destination taste!

ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

: 16-18
: 1 hr 30 min
: 30 min

Από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας. Γεύση που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μας κάνει πάλι παιδιά στο σπίτι της γιαγιάς.

Υλικά
  • 3 κιλά κυδώνια
  • 1½ κιλό ζάχαρη (περίπου)
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Τρίβω με μια βαμβακερή, βρεγμένη πετσέτα τα κυδώνια, για να αφαιρέσω το χνούδι. Τα πλένω, τα κόβω σε κομμάτια χωρίς να αφαιρέσω τη φλούδα και αφαιρώ τα σπόρια. Τυλίγω τα σπόρια από το κυδώνι σε ένα τουλπάνι ή σε ένα τούλι και το δένω καλά. Βάζω τα κομμάτια από το κυδώνι και το τούλι με τα σπόρια σε μια κατσαρόλα. Τα σκεπάζω με νερό και τα βράζω για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Βήμα 2 Στραγγίζω καλά τα κυδώνια και τα πολτοποιώ. Ζυγίζω τον πολτό και προσθέτω την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη. Ανακατεύω καλά για να ενωθούν τα δύο υλικά και τα βάζω σε μια κατσαρόλα. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτω τα αρώματα και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω. Αφήνω το μίγμα να βράσει, ενώ ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα. Βράζω μέχρι να γίνει μια μάζα τόσο πηχτή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Βήμα 3 Στρώνω μια βουτυρωμένη λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 30×35 εκ. και αδειάζω το παστοκύδωνο στο ταψί. Mε μια σπάτουλα που τη βουτάω, κατά διαστήματα, στο κονιάκ στρώνω την επιφάνεια. Πασπαλίζω με το καβουρντισμένο σουσάμι.
  • Βήμα 4 Αν θέλω να το γλυκό μου να έχει καραμελωμένη κρούστα, πασπαλίζω με κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Βήμα 5 Ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Ξεφουρνίζω και κόβω σε μπακλαβαδωτό σχήμα.
  • Βήμα 6 Σερβίρω με παγωτό καϊμάκι ή γιαούρτι χτυπημένο.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο