destination taste!

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΕΣΠΡΕΣΟ & ΣΜΕΟΥΡΑ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΕΣΠΡΕΣΟ & ΣΜΕΟΥΡΑ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΕΣΠΡΕΣΟ & ΣΜΕΟΥΡΑ

: 6
: 30 min
: 30 min
           
: 3 hr

Γιορτινή τάρτα, τέλεια για τα χριστουγεννιάτικα καλέσματα. Αν θέλετε μπορείτε να διαλέξετε διάφορα κόκκινα φρούτα για μεγαλύτερη χρωματική ποικιλία.

Υλικά
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. σκόνη κακάο, καλής ποιότητας
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • Για την κρέμα εσπρέσο
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. σούπας καφέ εσπρέσο, σκόνη
  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 50 ml λικέρ καφέ
  • Για την επιφάνεια
  • 200 γρ. φρέσκα σμέουρα
  • Ζάχαρη άχνη
  • Λίγο πετιμέζι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω το αλεύρι και το κακάο, κοσκινισμένα, χτυπάω μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά και τέλος ρίχνω το αυγό. Χτυπάω για λίγο ακόμη, μέχρι να φτιάξω μια εύπλαστη ζύμη, την οποία πλάθω σε μπάλα, τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20-22 εκ.
  • Βήμα 3 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη την ανοίγω επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 24 εκ. και πάχους ½ εκ. Το στρώνω προσεκτικά στη βουτυρωμένη φόρμα. Κόβω ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετώ επάνω από τη ζύμη. Γεμίζω την ταρτιέρα με ρεβίθια ή ρύζι και ψήνω για 15 λεπτά. Βγάζω την ταρτιέρα από τον φούρνο, αφαιρώ τα ρεβίθια και το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα. Βγάζω την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.
  • Βήμα 4 Για την κρέμα εσπρέσο: Βάζω στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, την άχνη και τον καφέ και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα με υφή γιαουρτιού.
  • Βήμα 5 Σε ένα κατσαρολάκι βάζω την λευκή σοκολάτα και το βούτυρο και τα ζεσταίνω σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το λικέρ καφέ. Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη για 20-25 λεπτά να γίνει χλιαρή.
  • Βήμα 6 Ρίχνω την λιωμένη σοκολάτα στο μπολ με την χτυπημένη κρέμα και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ να ενωθούν τα δύο υλικά. Αδειάζω την κρέμα στην κρύα ταρτιέρα και βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Βήμα 7 Για το σερβίρισμα: Βγάζω την τάρτα, αφαιρώ τη φόρμα και τοποθετώ σε μια πιατέλα. Στολίζω με τα φρέσκα σμέουρα, ραντίζω με λίγο πετιμέζι και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι