προορισμός…γεύση!

Σωστός χαμαιλέων η πιπεριά, αφού υπάρχουν χιλιάδες είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς. Θα τη βρείτε σε υπέροχα χρώματα που δίνουν γεύση και χρώμα στα πιάτα μας. Αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τσίλι, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που μας βάζει κυριολεκτικά φωτιά στο στόμα.
Το αρχικό χρώμα σε όλες τις πιπεριές είναι το πράσινο ανοιχτό! Καθώς ωριμάζουν αλλάζουν χρώμα και γίνονται πράσινο σκούρο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Ανάλογα με τον «βαθμό» ωριμότητας, διαφοροποιείται και η γεύση τους με αποτέλεσμα να μπορούν να ταιριάξουν σε πάρα πολλές παρασκευές. Οι πράσινες πιπεριές είναι λιγότερο γλυκές από τις κόκκινες, τις κίτρινες ή τις πορτοκαλί, αλλά έχουν πιο σκληρή υφή και τις επιλέγουμε συνήθως για τα καλοκαιρινά γεμιστά.

.

Κέικ με πολύχρωμες ψητές πιπεριές

Εντυπωσιακό και πεντανόστιμο κέικ με πολύχρωμες ψητές πιπεριές και αρωματικό ελαιόλαδο. Αν δεν έχετε χρόνο για να ψήσετε δικές σας πιπεριές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες ψημένες από βάζο.

.


Η πιπεριά είναι πολύ αγαπητή σε όλους τους λαούς και υπάρχουν αναρίθμητες συνταγές βασισμένες σ’ αυτό το λαχανικό. Οι Σέρβοι θεωρούνται οι ευρωπαίοι «βασιλιάδες» αφού η σάλτσα Ajvar, με πιπεριές και σκόρδο είναι διάσημη σε όλα τα Βαλκάνια. Κάθε σπίτι στη Σερβία, έχει και τη δική του συνταγή… Η μοναδική γεύση αυτής της σάλτσας που σιγοβράζει για ώρες τη χρωστάει στην ποικιλία των πιπεριών και τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται.

.

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές

Δεν είναι τόσο η γέμιση που διαφέρει εδώ από τα κλασικά γεμιστά αλλά η γλύκα και η νοστιμιά της πιπεριάς Φλωρίνης –ιδιαίτερα αν βρούμε αυθεντικές, η νοστιμιά των οποίων δεν συγκρίνεται. Τις διαλέγουμε σε μέτριο μέγεθος, γερές και φρέσκες για να έχουν όλους τους χυμούς τους.

Πιπεριές γεμιστές με κινόα και λαχανικά

Τα γεμιστά είναι το απόλυτο «μαμαδίστικο» φαγητό. Δοκιμάστε τα με ένα διαφορετικό τρόπο αντικαθιστώντας το ρύζι με την υγιεινή κινόα. Ένα πιάτο απόλυτα νόστιμο αλλά και ελαφρύ.

.

Σπετζοφάι πηλιορείτικο

Μια νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή από το πανέμορφο Πήλιο. Αν θέλουμε το φαγάκι πιο πικάντικο, μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες, μαζί με τις πιπεριές.

.

Πώς τις διαλέγουμε

Mία ωραία πιπεριά πρέπει να είναι λεία, γυαλιστερή και «σφιχτή». Να έχει έντονο άρωμα και φυσικά να μην έχει «χτυπήματα»!

.

Σπετζόπιτες με φέτα και τυρί κρέμα

Σπετζάκια λένε στο Πήλιο, τις μικρές, καυτερές πιπερίτσες (από κει έχει πάρει το όνομά του το διάσημο σπετζοφάι). Οι πιτούλες αυτές έχουν διάφορες πιπεριές αλλά και μικρές καυτερές τις οποίες μπορείτε να αυξομειώσετε ανάλογα με τα γούστα σας και τις αντοχές σας!

.

Με τι ταιριάζουν

Η πράσινη πιπεριά,ταιριάζει τέλεια στις σαλάτες ή γεμιστή αλλά το γεγονός ότι δεν έχει ωριμάσει αρκετά, είναι σχετικά δυσκολοχώνευτη.
Η κίτρινη πιπεριά, ζουμερή και γλυκιά, ταιριάζει τέλεια στις σάλτσες, σαλάτες, κονφί ή ακόμα διατηρείτε εύκολα σε βάζο με ελαιόλαδο.
Η κόκκινη πιπεριά είναι ιδανική για φαγητά που έχουν σαν βάση τα αυγά, κάποια κλαφουτί ντομάτα-πιπεριά για παράδειγμα. Ταιριάζει απίστευτα με μπαχαρικά ή ψητή στο μπάρμπεκιου, στο φούρνο, γεμιστή ή σοταρισμένη στο wok. Ταιριάζει επίσης καλά με κάποια φρέσκα βότανα όπως ο βασιλικός ή η ρίγανη, και με μπαχαρικά όπως η πάπρικα, το τζίντζερ ή ακόμα και το μοσχοκάρυδο.

.

Μαρμελάδα πιπεριάς

Έχει τόσες πολλές χρήσεις αυτή η μαρμελάδα που θα γίνει η αγαπημένη σας. Σε βινεγκρέτ για τις σαλάτες σας, σε μπρουσκέτες, σε μικρά μπολάκια και συνοδέψτε κριτσίνια για το ουζάκι σας, σε ψημένα τυριά… και σε άπειρες άλλες συνταγές.

.

Πώς τις ξεφλουδίζουμε

Βάζετε τις πιπεριές στο γκριλ του φούρνου μέχρι το δέρμα τους να μαυρίσει. Τις βγάζετε από το φούρνο, τις μεταφέρετε σε μια σακούλα τροφίμων και τις αφήνετε να κρυώσουν. Με αυτό το κόλπο αφαιρείτε εύκολα η σκληρή φλούδα τους. Τις κόβετε σε λωρίδες, πετάτε τους σπόρους και τις διατηρείτε στο ελαιόλαδο. Μπορείτε να προσθέσετε φέτες σκόρδο, μπαχαρικά και μυρωδικά.

.

Μακαρονάδα με ψητές πιπεριές και τσίπουρο

Καλοκαιρινή μακαρονάδα με μυρωδάτο τσίπουρο και ψητές πιπεριές. Για περισσότερη γεύση μπορείτε να ψήσετε φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης.

.

Πώς τις μαγειρεύουμε

Προτιμήστε πιπεριές με σάρκα και γυαλιστερό δέρμα. Φυλάξτε τες στο συρτάρι του ψυγείου για περίπου 8 ημέρες.
Εκτός από τα ωραία μας γεμιστά στο φούρνο, μπορείτε να τις μαγειρέψτε επίσης στο τηγάνι, στο φούρνο μικροκυμάτων ή στον ατμό.
Αν θέλετε να τις συντηρήσετε στο λάδι και να τις απολαμβάνετε σαν μεζεδάκι μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C. Πλένετε τις πιπεριές και τις στεγνώνετε με πετσέτα. Τις κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους. Τις αραδιάζετε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνετε για 25-30 λεπτά. Η φλοίδα τους θα αρχίσει να μαυρίζει. Βγάλτε τις πιπεριές από το φούρνο και σκεπάστε τες με αλουμινόχαρτο για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια θα μπορείτε με αυτό τον τρόπο να τις ξεφλουδίσετε πολύ εύκολα. Μπορείτε να τις φάτε αμέσως, ή να τις διατηρείστε σε ελαιόλαδο.
Για τα γεμιστά υπολογίστε περίπου, 1 ώρα ψήσιμο με κρέας ή ορφανά.

Αν αγαπάτε το τηγάνι, υπάρχει και εκεί τρόπος μαγειρέματος. Αν λοιπόν θέλετε να φτιάξετε ένα ωραίο μπριάμ που να περιέχει και πιπεριές, το τηγάνι ή στο wok είναι η καλύτερη λύση. Έχετε μόνο να ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Εν τω μεταξύ, πλύνετε καλά τις πιπεριές και στεγνώστε τες. Αφαιρέστε τους σπόρους. Κόψτε τες σε λωρίδες ή σε φέτες. Όσο μικρότερα είναι τα κομμάτια, τόσο πιο γρήγορα θα μαγειρευτούν. Βάλτε τις πιπεριές στο τηγάνι και σοτάρετε για 5 έως 6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Οι πιπεριές πρέπει να γίνουν τρυφερές, παραμένοντας ελαφρώς τραγανές. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο καλαμπόκι, καρότο και σάλτσα σόγιας για μια ασιατικής συνταγή.

.

Πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι με βασιλικό

Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι στο λάδι διατηρούνται για 1 μήνα τουλάχιστον στο ψυγείο και μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια το ουζάκι ή την μπυρίτσα.

.


Αν τώρα βιάζεστε πολύ, προτείνω το φούρνο μικροκυμάτων. Πλύνετε τις πιπεριές σας και στεγνώστε τες καλά. Κόψτε τες όπως θέλετε, σε φέτες, λωρίδες ή κύβους. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε όλους τους σπόρους. Κόψτε τα σε ένα ομοιόμορφο μέγεθος για να μαγειρευτούν όλα το ίδιο. Τοποθετήστε τις πιπεριές σε ένα πιάτο στο οποίο θα προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας νερό. Καλύψτε με μια ειδική μεμβράνη μαγειρέματος. Βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 έως 2 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος που τις έχετε κόψει). Ανακατέψτε τις πιπεριές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μπορείτε να τις αφήσετε να κρυώσουν και να τις προσθέσετε σε σαλάτες ή να τις ανακατέψετε με λίγα μπαχαρικά και ρύζι.


Τέλος, μπορείτε να τις μαγειρέψτε και στον ατμό. Και να ξέρετε ότι είναι ο πιο υγιεινός και καλύτερος τρόπος. Με αυτό τον τρόπο, διατηρούνται οι διατροφικές ιδιότητές τους.
Πλύνετε λοιπόν, τις πιπεριές και στεγνώστε τες καλά με μια καθαρή πετσέτα. Κόψτε τες σε κανονικές λωρίδες για να μαγειρευτούν σωστά. Βάλτε τα στο καλάθι που έχετε στον ατμομάγειρα. Γεμίστε με νερό και ζεστάνετε. Αφήστε να μαγειρευτούν για 10 με 15 λεπτά. Μπορείτε να τις φάτε ζεστές με ελαιόλαδο και διάφορα μυρωδικά. Αλλιώς αφήστε να κρυώσουν και να τις συνδυάσετε με φρέσκο κατσικίσιο τυρί.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *