Σε κάθε μου ταξίδι στο Παρίσι, φροντίζω να γνωρίζω από κοντά, γνωστά εστιατόρια ώστε να έχω πραγματική άποψη για το χώρο και το μενού τους. Αυτή τη φορά είχα την τύχη να επισκεφθώ, ένα από τα καλύτερα. Το Le Gabriel του ξενοδοχείου La Réserve Hotel and Spa και να δοκιμάσω μοναδικά πιάτα ενός πολύ ταλαντούχος σεφ. Του Jérôme Banctel!
Σκεφτόμουν εδώ και καιρό να το επισκεφτώ, όχι μόνο για το υπέροχο φαγητό που είχα ακούσει και ήμουν σίγουρη πως θα είχε, άλλα ήθελα να μάθω για το πως κατάφερε σε τόσο μικρό διάστημα να κατακτήσει 2 αστέρια Michelin παρακαλώ!
Ένας χρόνος προσπαθειών, χρειάστηκε ο Jérôme, για να καταφέρει να αποκτήσει τα πολυπόθητα αστέρια. Σε μια πρωτεύουσα όπως το Παρίσι, όπου η γαστρονομία είναι το παν, το La Réserve δέχτηκε τη πρόκληση με το εστιατόριο τους Le Gabriel και τα κατάφερε με το παραπάνω! Εκεί λοιπόν ο σεφ Jérôme Banctel προσφέρει σύγχρονη γαλλική κουζίνα, εμπνευσμένη από τις εποχές του χρόνου.
Θα έλεγα πως η κουζίνα του είναι φινετσάτη, δίνοντάς σου το χρόνο να ανακαλύψεις το φαγητό που θα σου σερβίρουν και σιγά – σιγά, με κάποιο μαγικό τρόπο, αποκαλύπτεται και από μόνο του. Η κάθε του μπουκιά μοναδική, ταξιδεύεις ευχάριστα στα πιο κρυφά μέρη του νου σου. Η κουζίνα του Jérôme, ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία του Michel Reybier, ιδιοκτήτη του La Réserve, ο οποίος πιστεύει πως «ο πελάτης που έρχεται καθημερινά θα πρέπει να ξαφνιάζεται συνεχώς, να ανακαλύπτει νέες γεύσεις που ούτε ο ίδιος δεν θα τις σκεφτότανε».
Αυτό έζησα λοιπόν και εγώ! Δεν ήμουν πελάτισσα του ξενοδοχείου, αλλά μου αρέσει πάντα να εμπλουτίζω τις γαστρονομικές μου εμπειρίες και γιατί όχι να μαθαίνω και κάποια μυστικά τους! Αν και στο ξενοδοχείο για του πελάτες υπάρχει 24ωρο σέρβις, όποιος θέλει μπορεί να επισκεφτεί το εστιατόριο και να ξεχαστεί για λίγο από την καθημερινότητά του.
Σε αυτό το γαστρονομικό ταξίδι μας υποδέχτηκε ο εξαιρετικός διευθυντής του χώρου, ο Jean-Luc Naret, τον όποιο γνώρισα στο Evi Evane όταν είχε έρθει με φίλους, να δοκιμάσει τη δική μου κουζίνα. Ο χώρος… μοναδικός. Όλα καλά τακτοποιημένα στο τραπέζι με τα λευκά τραπεζομάντιλα και την πορσελάνη να λάμπει. Το ντεκόρ του εστιατορίου θυμίζει πολύ αυτού του Ναπολέων III, σχεδιασμένα όλα από τον Jacques Garcia. Για μένα το απλό και το λιτό κερδίζουν πάντα τις εντυπώσεις.
Ξεκινήσαμε και επιλέξαμε το κρασί με τη βοήθεια του σομελιέ. Μια λίστα με υπέροχα Γαλλικά κρασιά όπως και τα κρασιά του Michel Reybier. Ο Michel Reybier αγαπά το καλό κρασί και το πάθος του φάνηκε αμέσως. Μια αγάπη σε συνδυασμό με το σεβασμό για το terroir και την παράδοση. Μας πρότεινε ένα από τις καλύτερες Grand Rose σαμπάνιες του μεγάλου Charles Heidsieck.
Στη κουζίνα, o Jérôme με την ομάδα του, τα είχε όλα έτοιμα. Με τα ταξίδια του στην Ιαπωνία κατάφερε να κάνει το κλασσικό, μοντέρνο και να απογειώσει τον ουρανίσκο μας. Απαιτητικός στο προϊόν που θα μαγειρέψει και προσεχτικός στο αποτέλεσμα, υπερασπίζεται πάνω απ’ όλα την αυθεντική γεύση. Με λίγα λόγια, ψάχνει πάντα το τέλειο. Θέλει πάντα το τέλειο πιάτο, το τέλειο ψήσιμο… δεν αφήνει τίποτα στη τύχη, δεν του ξεφεύγει η παραμικρή λεπτομέρεια. Μέχρι να φύγει το πιάτο από τα χέρια του και να πάει στον πελάτη, θα το έχει κοιτάξει πολλές φορές απ’ όλες τις γωνίες. Μπορούμε να πούμε πως τα πιάτα του είναι μια ζωγραφιά.
Κάποια πιάτα του είναι αφιερωμένα στη Βρετάνη (εκεί που μεγάλωσε), όπως η καρδιά της αγκινάρας «Macau» με κόλιανδρο. Μπλέκει τη Γαλλική παράδοση με το πιο ψαγμένο Ιαπωνικό στυλ. Θα βρείτε επίσης σκουμπρί της Βρετάνης σε λευκό κρασί, με ντομάτες και αχινούς, πάντα μαγειρεμένο με τη δικιά του φιλοσοφία. Τις Βρετανικές λαγουστίνες με γογγύλι και κουρκουμά, και ζωμό από γάλα καρύδας. Και όσον αφορά το κρέας; θα βρείτε μεταξύ άλλων τραγανό χοιρινό Burgos με μάνγκο και Kimchi και ένα από τα πιάτα που δοκίμασα, περιστέρι από τη περιοχή της Vendée με κακάο και τραγανό φαγόπυρο!
Αυτά βέβαια είναι μερικά πιάτα που θα βρείτε στο μενού. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά και ψάρια.
Και εκεί που είχαμε ξεκινήσει και γευόμασταν τη καρδία της αγκινάρας «Macau» με κόλιανδρο, ήρθε με ένα πλατύ χαμόγελο, που δεν θα ξεχάσω ποτέ, ο βραβευμένος και ταλαντούχος Ιάπωνα σομελιέ, Michihito Higashihara και μας πρότεινε ένα σακέ το Leo για να συνοδέψουμε το φαγητό μας.
Δεν μπορώ πραγματικά να σας περιγράψω την μεγάλη έκπληξη που μας προκάλεσε στον ουρανίσκο! Όλη αυτή η αίσθηση ήταν απλά μαγική. Ένα πιάτο έκπληξη, μας περίμενε μετά, αφού ο Jérôme, μας είχε ετοιμάσει, περιστέρι από τη περιοχή της Vendée μαριναρισμένο σε κακάο που το συνόδευε με ταλιατέλες φαγόπυρου.
Άφησα για το τέλος το επιδόρπιο. Από που να πρωτοξεκινήσω! Να πω για τη σοκολάτα του «Esmeralda Bio» με το σουφλέ του; ή για τον ανανά με σαφράν από το Limousin με σορμπέ «Pandanus». Με το δικό του μοναδικό τρόπο σε ξαφνιάζει ευχάριστα, ειδικά με το «Mekonga» λεπτά φύλλα με μια γκανάς από τζίντζερ και λάιμ.
Μη το χάσετε λοιπόν! Για τους τολμηρούς αλλά και όσους αναζητούν νέες γαστρονομικές εμπειρίες, ο Jérôme θα καταφέρει να ξυπνήσει από μέσα σας όλες τις αισθήσεις! Απίστευτο ταξίδι, απίστευτοι άνθρωποι!
Exciting!