destination taste!

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΤΣΑΓΙΟΥ

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΤΣΑΓΙΟΥ

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΤΣΑΓΙΟΥ

: 6-8
: 30 min
: 50 min

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εκπληκτικό θα γίνει το γλυκό αυτό αν, αντί για απλό γιαούρτι, χρησιμοποιήσετε γιαούρτι με κομματάκια φρούτων, όπως ανανά, κεράσι, φράουλα ή άλλο.

Υλικά
  • 5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 625 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 180 γρ. αμυγδαλόσκονη
  • 85 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • λίγο βούτυρο, για το άλειμμα του ταψιού
  • λίγο γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα
  • Για το σιρόπι
  • 650 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια τσάι με άρωμα πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.
  • Βήμα 2 Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω το γιαούρτι, την αμυγδαλόσκονη, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω καλά με μια μαρίζ ή με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Βήμα 3 Προσθέτω τη μαρέγκα και ανακατεύω με απαλές κυκλικές κινήσεις, για να μην χάσει τον όγκο της.
  • Βήμα 4 Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. και αδειάζω εκεί το μείγμα που ετοίμασα, στρώνοντας την επιφάνειά του με μια σπάτουλα για να την ισιώσω καλά.
  • Βήμα 5 Ψήνω το γλυκό για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Βήμα 6 Βγάζω τη γιαουρτόπιτα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει καλά, σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βήμα 7 Για το σιρόπι: Βράζω όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά, για 7 – 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσουν. Αδειάζω το σιρόπι στην κρύα γιαουρτόπιτα, σε δόσεις, με μια κουτάλα της σούπας, και αφήνω το γλυκό για 2 ώρες, μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι.
  • Βήμα 8 Κόβω σε λεπτές φέτες και σερβίρω με 1-2 κουταλιές γιαούρτι.